De teama oprobriului din partea Washingtonului și nu numai, American International Group (AIG) nu se va alătura procesului de 25 miliarde de dolari intentat guvernului Statelor Unite în legătură la termenii planului de salvare a companiei în apogeul crizei financiare, informează Associated Press.
Procesul a fost deschis de Starr International, o companie condusă de fondatorul și fostul CEO al AIG, Maurice “Hank” Greenberg. El este practic de cel care a condus compania în pragul colapsului, din cauza pariurilor pe investițiile ipotecare care ulterior s-au dovedit a fi greșite.
Se susține că guvernul a preluat aproape toate acțiunile asigurătorului ca parte a planului de salvare, fără a da investitorilor vreo compensație. Pachetul de salvare de 182 miliarde de dolari a fost cel mai mare din perioada crizei financiare din 2008.
Intentarea procesului nici nu putea pica mai rău pentru AIG. Compania tocmai se află în mijlocul unei campanii denumită “Thank You America”, prin care vrea să-și arate recunoștința pentru salvarea de la colaps.
Capital a scris în urmă cu două zile de intenția de proces a AIG, ceea ce însemna să muște mâna care a hrănit-o.
Perspectiva participării AIG  la proces a atras deja furia publică. Un congresman din Vermont a avut o luare de poziție prin care spune AIG: “Nici măcar să nu vă gândiți!”
De asemenea, miercuri, acțiunile AIG au deschis pe Wall Street cu o cădere masivă, de 30%, până sub pragul de 25 dolari/acțiune. Ulterior, pe fondul diseminării știrilor cu renunțarea la proces, acestea au revenit ușor peste cotația de închidere de marți, închizând în creștere cu 0,31%.
AIG aproape că a fost la un pas de implozie după ce a făcut pariuri uriașe pe investițiile ipotecare, care mai târziu s-au dovedit greșite. Autoritățile au fost îngrijorate la acea vreme că dacă vor permite prăbușirea se vor propaga valuri de șoc în întregul sistem financiar, care deja fusese zguduit de colapsul Lehman Brothers.
Actualul CEO al AIG a declarat într-un comunicat că asigurătorul a returnat 205 miliarde dolari guvernului, ceea ce înseamnă un profit de 22,7 miliarde dolari pentru Statele Unite.
Față de nivelul de acum cinci ani, acțiunile AIG sunt acum cu circa 97% mai jos, la 35,76 dolari. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 52,8 miliarde dolari. Și ar fi fost aproape nimic dacă nu intervenea guvernul SUA. Dacă odată erau la peste 1.100 dolari, în apogeul crizei, acțiunile AIG au atins și nivelul de 7 dolari!