Consiliul Europei a cerut Ungariei să înceteze imediat expulzarea migranţilor clandestini către Serbia. Instituția a spus că demersul trebuie stopat dacă înaintea acestor returnări nu identifică şi nu efectuează o examinare individuală a situaţiei fiecăruia. În plus, Ungaria trebuie să prezinte un plan de reformă a regimului de azil până în iunie 2024.

În această decizie, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a lansat un avertisment Guvernului condus de premierul Viktor Orban. Astfel, dacă nu va exista „niciun progres tangibil” în această chestiune până în septembrie anul viitor, se vor lua „noi măsuri”. Acestea urmăresc să garanteze că Ungaria respectă hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Ungaria, condamnată de 4 ori la CEDO

Decizia este consecinţa neîndeplinirii de către Ungaria a patru sentinţe ale CEDO. Conform acestora, țara a fost condamnată pentru diverse încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în legătură cu dreptul de azil pentru migranţi.

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei manifestă o „foarte mare preocupare”. Motivul este legat de faptul că, în pofida mesajelor repetate ale autorităţilor ungare conform cărora acestea elaborează o reformă a sistemului de azil, nu există în realitate „nicio informaţie asupra măsurilor concrete”.

Crește numărul migranților expulzați către Serbia

Mai mult, „expulzările colective nu doar că ele continuă, ci numărul lor creşte într-un ritm preocupant”. Această critică a fost formulată, potrivit EFE, de acelaşi comitet al Consiliului Europei.  Acesta prezintă chiar statistica furnizată de poliţia ungară.

Datele arată că anul trecut au fost expulzaţi înapoi către Serbia 158.565 de migranţi ilegali. Anul acesta până la jumătatea lunii septembrie numărul acestora este de circa 66.000.

Criza migrantilor in Budapesta/ SURSA FOTO: Dreamstime

Reformă a sistemului de azil cerută de Consiliul Europei

Ceea ce solicită Consiliul Europei este să realizeze o reformă a sistemului de azil de către Guvernul din Ungaria. El trebuie să asigure „un acces efectiv la mijloace de intrare legală”, mai ales în ce priveşte procedurile la frontiere „conform obligaţiilor internaţionale”. În acest sens, trebuie să se prezinte „un calendar pentru procesul legislativ”.

O altă solicitare adresată de Consiliul Europei guvernului de la Budapesta priveşte instituirea unui „recurs efectiv”. În acest fel, unui migrant care denunţă că a fost returnat peste graniţă în cadrul unei expulzări „colective” să-i fie examinată plângerea „în profunzime”. Ea trebuie analizată de către „o instanţă naţională independentă şi imparţială”