Ministrul de Externe din Indonezia, Retno Marsudi, a anunţat luni, 28 decembrie, că această ţară interzice intrarea vizitatorilor internaţionali pe teritoriul său pentru o perioadă de două săptămâni. Decizia a fost luată în încercarea de a stopa transmiterea noii tulpini, mai contagioase, de COVID-19.

Noile reglementări, care vor intra efectiv în vigoare după data de 1 ianuarie, sunt adoptate la câteva zile după ce Indonezia a interzis intrarea călătorilor din Marea Britanie şi a înăsprit regulile pentru cei care sosesc din Europa şi Australia în scopul limitării transmiterii noii tulpini.

Nu este pentru prima oară când Indonezia ia o astfel de măsură din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. La începutul acestui an, Indonezia a interzis accesul tuturor turiştilor, cu câteva excepţii în cazul persoanelor care călătoresc pentru afaceri. Noua reglementare se aplică tuturor vizitatorilor străini, cu excepţia înalţilor oficiali guvernamentali, a mai spus ministrul de Externe.

Vaccin gratuit în Indonezia pentru toată populaţia, în urma unor controverse

În urmă cu aproape două săptămâni, preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat miercuri că vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi gratuite pentru toată lumea, în urma criticilor publice primite după un anunţ al Guvernului din care reieşea că numeroşi indonezieni vor trebui să plătească pentru vaccin.

Guvernul anunţase anterior că vaccinarea va fi administrată fără niciun cost la doar 30% din populaţia considerată vulnerabilă, citând constrângeri bugetare.

“După ce am primit reacţii din partea publicului şi am recalculat finanţele statului, pot anunţa că vaccinurile anti-COVID-19 vor fi gratuite pentru toată lumea”, a precizat Joko într-un briefing de presă online, potrivit Agerpres.

Guvernul a fost acuzat că a pus banii înaintea sănătăţii publice după ce a declarat că 70% din 107 milioane de indonezieni cu vârsta cuprinsă între 18-59 de ani care au nevoie de vaccinare vor trebui să plătească vaccinul din propriile buzunare.

Indonezia, a patra cea mai populată ţară din lume, cu o populaţie de 270 de milioane de locuitori, are cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din Asia de Sud-Est.