Medicul Dan Nicolau este specialist în chirurgie toracică și fost șef de secție la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj timp de 25 de ani. El a vorbit despre testare şi vaccinare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Medicul clujean consideră că vaccinarea în masă este foarte bună, dar, din păcate, s-a sărit peste un pas important înainte: testarea în masă. „E o regulă generală în pandemii, în epidemii, să izolezi purtătorul, să îl identifici”, spune Dan Nicolau, care afirmă că şi el se va vaccina.

„E un pas foarte bun, dar lipsește primul, testarea în masă, care nu s-a făcut. Identificarea purtătorilor de virus, izolarea și tratarea. Trebuia făcută testare la scară largă, iar apoi vaccinare.

E o regulă generală în pandemii, în epidemii, să izolezi purtătorul, să îl identifici, iar asta se face prin testare, or la noi nu s-a făcut. Scade incidența la testele care se fac în România, dar se testează doar acele pesoane cu simptomatologie sau contaci direcți, dar restul? Persoana infectată care circulă și împrăștie?

Dar e foarte bine că se începe vaccinarea. Și eu voi face vaccinul”, a precizat medicul Dan Nicolau, potrivit G4Media.ro.

„Un sistem bazat pe economii (…) Ne zgârcim ca să moară lumea”

Chirurgul clujean a mai declarat, cu riscul asumat de a-şi atrage critici, că vaccinarea în România ar trebui să fie obligatorie, ca pe vremea lui Ceauşescu. „Toate epidemiile au fost eradicate prin vaccinare. Cum s-a renunțat la vaccinare, rujeola a făcut probleme, au fost și probleme cu poliomielita și așa mai departe”, spune medicul. Mai grav, în România „se merge pe un sistem bazat pe economii (…) Ne zgârcim ca să moară lumea”, a mai declarat acesta.

„Este o problemă personală a fiecăruia, dar toate bolile grave din epidemii, toate epidemiile au fost eradicate prin vaccinare. Cum s-a renunțat la vaccinare, rujeola a făcut probleme, au fost și probleme cu poliomielita și așa mai departe.

Dar circulă prostia asta de a crea un curent împotriva vaccinării. Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie, ca pe vremea lui Ceașescu, cu tot riscul de a-mi atrage critici. Atunci se vaccina toată lumea, nu cârcotea nimeni și o mulțime de boli nu au mai apărut.

Eu am studiat medicina, am fost atent la toate lucrurile acestea și am o gândire medicală destul de bună. Din păcate la noi nu se va face nici asta. Se merge pe un sistem bazat pe economii și din motivul ăsta nu s-a făcut nici testarea în masă. Ne zgârcim ca să moară lumea”, a declarat chirurgul Dan Nicolau.