În Italia se găsește cea mai mare comunitate de români. Există peste un milion de lucrători activi în diverse sectoare ale economiei italiene. Acești lucrători se apropie încet-încet de vârsta de pensionare.

Pentru a beneficia de o pensie la limita de vârstă, pe lângă îndeplinirea criteriului de vârstă, este necesară și acumularea unui număr minim de ani de cotizare, care în Italia este puțin mai mare decât în România și alte state europene, cum ar fi Spania. În ambele cazuri, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

20 de ani de muncă pentru a ieși la pensie în Italia

În 2024, în Italia, vârsta standard de pensionare rămâne la 67 de ani, la fel ca și anul precedent. Acesta este condiționată de cel puțin 20 de ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale gestionat de INPS. Cu toate acestea, valoarea lunară a pensiei poate varia considerabil de la o persoană la alta. Iată o prezentare generală a sistemului de pensii din Italia. Acesta este încă reglementat de Legea Fornero. Actul normativ a fost adoptat în 2011 și modificat în mai multe rânduri de-a lungul timpului.

Pentru a beneficia de pensia standard pentru limită de vârstă (pensione di vecchiaia), este necesar:

  • să fi cotizat 20 de ani;
  • să fi împlinit 67 de ani.

Această regulă se aplică doar celor care au cotizat cel puțin o săptămână înainte de 1996.

Pentru cei care au început să lucreze și să cotizeze după anul 1996 (majoritatea românilor de aici) pentru a fi eligibili pentru pensia de vârstă la vârsta de 67 de ani și după 20 de ani de contribuții, există o altă cerință: pensia lor trebuie să fie de cel puțin 530,50  de euro lunar.

Astfel, suma pe care o primești ca pensie depinde de momentul în care ai efectuat prima plată a contribuției. Cu alte cuvinte, cei care nu ating acest nivel minim, stabilit la 530,50 de euro în 2024, vor trebui să continue să lucreze până când îndeplinesc cerințele. În anumite cazuri, aceasta poate însemna până la vârsta de 71 de ani. Pentru a beneficia de pensia de vârstă în Italia, este necesară o perioadă obligatorie de cotizare de 20 de ani.

Italia
Italia/SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă cu cei care au contribuit înainte de 1996?

În cazul celor care au lucrat și au contribuit înainte de 1996, nu se aplică această cerință. La vârsta de 67 de ani și cu 20 de ani de contribuții, aceștia vor primi o pensie minimă de la INPS. În 2024, aceasta este de 614 de euro lunar. La prima vedere, poate părea o situație dezavantajoasă pentru cei care au început să plătească contribuțiile în sistemul de pensii după 1 ianuarie 1996. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de nefavorabile. Aceștia pot solicita o pensie începând cu vârsta de 64 de ani, fără a fi necesar să aștepte până la vârsta de 67 de ani, dacă suma pensiei lor atinge un anumit nivel minim.

Astfel, persoanele care au lucrat în Italia și s-au întors în România pot solicita drepturile lor prin intermediul Casei de Pensii și al INPS. Conform statisticilor, din cei aproximativ 11 milioane de beneficiari ai pensiei pentru limită de vârstă, aproximativ 4 milioane primesc sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro lunar.