O nouă fraudă online

La sfârșitul anului 2023, specialiștii în securitatea avertizau cu privire la o nouă tactică frauduloasă, în care infractorii foloseau numele unei bănci pentru a păcăli oamenii. Acum, în primele zile ale anului 2024, o nouă fraudă online a apărut deja, iar Poliția Română a emis un comunicat, semnalând noi modalități de înșelăciune.

Potrivit IGPR, au fost raportate noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, în care indivizi sau entități necunoscute promit potențialilor investitori oportunități extrem de profitabile. Cu toate acestea, în realitate, aceste oportunități fie nu există, fie sunt înșelătoare.

Acest avertisment vine în contextul unei creșteri a înșelătoriilor online, iar poliția îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să evite instalarea unor aplicații suspecte pe dispozitivele lor, pentru a se proteja împotriva acestor amenințări.

Ce schemă folosesc infractorii cibernetici?

Conform comunicatului emis de Poliția Română, s-a constatat că persoanele care au căzut victime acestei noi metode de fraudă online ar fi accesat pe diverse rețele de socializare postări care conțin reclame despre servicii de investiții financiare.

Pentru a conferi credibilitate, aceștia recurg la folosirea denumirii unor companii românești cunoscute sau creează conținut media fictiv, precum clipuri cu personalități cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase. Persoanele interesate sunt ulterior redirecționate către o pagină web unde li se solicită datele de contact.

În etape ulterioare, aceste persoane sunt contactate telefonic de către indivizi necunoscuți, care folosesc numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie, conform precizărilor din comunicatul Poliției Române.

Se golesc conturile bancare

Infractorii îi induc în eroare pe oameni prin această fraudă online, afirmând că le vor oferi suport tehnic, iar apoi îi conving să instaleze aplicații de tip remote desktop (control de la distanță) pe dispozitivele lor electronice, cum ar fi telefonul, tableta sau laptopul.

După ce aceste aplicații sunt instalate, acestea furnizează infractorilor control total asupra dispozitivelor respective, conform precizărilor făcute de polițiști. De aceea, Poliția Română avertizează că este crucial să evitați instalarea unor astfel de programe pe computer, tabletă sau telefon.

Odată ce infractorii au preluat controlul asupra dispozitivelor, ei obțin acces la aplicațiile bancare ale victimelor și efectuează transferuri de bani sau le convertesc în criptomonedă. De asemenea, polițiștii menționează că, în situația în care victimele nu dispun de fonduri disponibile, infractorii pot efectua credite online în numele acestora, sumele obținute fiind ulterior sustrase.