Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat joi demararea procedurilor de concurs pentru 2.073 de posturi de ofiţeri, în vederea acoperirii deficitului de personal din cadrul MAI.

“În ultimii 5 ani au plecat din sistem peste 30.000 de persoane. La nivelul anului trecut s-au înregistrat peste 7.000 de plecări, printre care 6.500 au ieşit la pensie.

Deficit uriaș de poliţişti şi cadre militare

În prezent, deficitul de poliţişti şi de cadre militare înregistrat este de peste 21% pentru categoria ofiţerilor şi peste 12% pentru agenţi de poliţie, maiştri militari şi subofiţeri”, a declarat Vela, într-o conferinţă la sediul MAI.

El a precizat că, pentru reducerea deficitului, a aprobat pentru perioada următoare demararea procedurilor de concurs în vederea încadrării a 2.073 de posturi de execuţie de ofiţer, prin trecerea agenţilor de poliţie, maiştrilor militari şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor.

“De asemenea, am aprobat deblocarea a 33 de posturi de piloţi, ingineri de aviaţie şi subofiţeri în vederea încadrării directe şi prin rechemare în activitate.

Operaționalizarea Poliției Animalelor

După jumătatea lunii decembrie, vor fi încadraţi în structurile operative alea MAI cei 1.729 de absolvenţi ai şcolilor postliceale de agenţi de poliţie şi subofiţeri”, a mai spus Vela.

Acesta a adăugat că, ulterior ocupării acestor posturi, vor continua şi alte măsuri pentru combaterea deficitului de personal, inclusiv încadrări din sursă externă.

În același timp, ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat, joi, că până la sfârșitul anului dorește operaționalizarea Poliției Animalelor, în toate județele țării, și a enumerat necesarul la primă mână pentru aplicarea Legii cu același titlu.

”Având în vedere recenta înființare a poliției animalelor la nivelul MAI, urmează să fie operaționalizate structurile. Vom demara procedurile de concurs pentru 86 de medici veterinari. Vor fi funcționari cu statut special. Avem în vedere achiziția a 42 de autoutilitare noi. Vor intra în dotarea poliției animalelor”, a arătat Vela.

Poliția animalelor, a explicat Vela, ”va fi o structură distinctă, vizibilă, personalizată pentru public și în societate”.