Plecați din Belarus!

Măsura de a închide două dintre cele șase puncte de frontieră pe care Belarusul le are cu Lituania a pus pe jar ambasada Statelor Unite ale Americii de la Minsk, care i-a îndemnat, luni, pe cetăţenii americani din Belarus să plece imediat din această țară.

„Facilitarea atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, aplicarea arbitrară a legilor locale, potenţialul de tulburări civile, riscul de detenţie şi capacitatea limitată a ambasadei de a ajuta cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Belarus”, sunt câteva dintre motivele invocate pentru ca americanii să nu călătorească în Belarus.

Americanii care se află în Belarus ar trebui să părăsească de urgență această țară, avertizează ambasada SUA.

„Luați în considerare plecarea prin celelalte puncte de trecere a frontierei cu Lituania și Letonia sau cu avionul. Cetăţenilor americani nu li se permite să intre în Polonia pe uscat din Belarus. Nu călătoriți în Rusia sau în Ucraina”, menționează ambasada.

Lukașenko a amenințat cu armele nucleare

Situația a escaladat după ce președintele din Belarus a venit cu un avertisment pentru Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Alexandr Lukaşenko a spus, în cadrul unui interviu de săptămâna trecută, că țara sa nu va fi implicată în război, cu o singură condiție – forțele de la Kiev să nu intre pe teritoriul țării sale.

Pe de altă parte, dacă președintele ucrainean nu va respecta acest lucru, atunci Belarusul va acționa imediat cu tot ce are la dispoziție.

„Nu vom aştepta şi vom utiliza tot arsenalul pe care îl avem la dispoziţie, inclusiv armele nucleare.

Nu le-am adus aici pentru a speria pe cineva. Ele reprezintă un puternic factor de descurajare, dar e vorba de arme nucleare tactice şi nu strategice.

De aceea le vom utiliza imediat ce va fi lansată o agresiune contra noastră”, a spus liderul de la Minsk.

Într-un interviu online publicat joi, Lukașenko a declarat că, în opinia sa, Putin și-a atins deja obiectivele în Ucraina și că Kievul și Moscova ar trebui să se așeze la masa negocierilor și să fie gata să discute toate problemele, inclusiv viitorul Crimeei și al altor teritorii ucrainene pe care Rusia le revendică.

„Obiectivele sale [ale Rusiei] au fost deja îndeplinite până în prezent. Ucraina nu se va comporta niciodată atât de agresiv față de Rusia după încheierea acestui război, așa cum a făcut-o înainte de război”, a declarat Lukașenko în interviu.