Social democraţii vor depune un proiect prin care cer ca alocaţiile copiilor să fie dublate, a anunțat președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

”Deja am hotărât să venim cu, dacă nu avem posibilitatea de amendament la buget, să venim cu o lege pentru dublarea alocaţiilor copiilor, deoarece acest lucru, anul trecut, l-a făcut şi PNL şi nu cred că au ceva împotrivă ca şi PSD să vină anul acesta cu acelaşi amendament”, a spus Ciolacu, citat de Antena 3.

Acuzații de populism

În schimb, premierul Ludovic Orban dă de înţeles că nu este nicidecum momentul unei astfel de măsuri si acuză PSD de populism, în condițiile în care PNL a adoptat exact aceeași strategie în primăvara acestui an.

”Sigur că acuma PSD încearcă să ne copieze. Cred că această competiție va fi înțeleasă așa cum trebuie de toți românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea, în trei ani de guvernare, să majoreze alocațiile pentru copii. Cu toate astea, alocațiile pentru copii au fost majorate de PNL”, a declarat Orban.

Dublarea alocațiilor reușită de liberali

Deputatul PNL Robert Sighiartău este cel care a reușit să treacă în februarie 2019 un amendament la legea pentru buget, prin care se dubla cuantumul alocațiilor pentru copii. PSD s-a opus la acea vreme, prin vocea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a arătat că această măsură conduce la adâncirea deficitului bugetar.

În prezent, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

De la 1 ianurie 2020, aceste sume se vor indexa și cu rata anuală a inflației.