Invitat la Antena 3, ministrul Justiției a vorbit despre cele mai dificile sarcini din Justiției, dar și despre modul în care vor fi rezolvate. Mai exact, el a precizat că Ministerul pe care îl conduce „se va trage pe brânci pentru ridicarea MCV.

“Aceste lucruri atârnă enorm în balanţa MCV”

Totodată, el a mai precizat că a fost de mai multe ori aproape de împlinirea acestui obiectiv, însă s-au întâmplat „lucruri în politică” care au dus la prăbuşirea eforturilor.

Un alt aspect important subliniat de ministru l-au reprezentat adoptarea legilor justiţiei şi modificarea la codurile penale, dar și desființarea SIIJ. Ministrul Justiției speră ca până la finalul acestui an aceste lucruri să fie deja realizate.

„Cele mai grele sarcini sunt la Justitie şi avem de rezolvat desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor justiţiei şi modificarea la codurile penale. Aceste lucruri atârnă enorm în balanţa MCV, avem ca obiectiv modificare acodurilor pana la sfârşitul anului, modifcarea legilor justiţiei până în 2023. Nu trebuie sa mergem până in 2023. Noi în acest an trebuie să adoptăm aceste reglementări”, a declarat Predoiu la Antena 3.

Totodată, el a mai amintit și de momente în care a fost foarte aproape de ridicare MCV, motiv pentru care știe că acest lucru este unul realizabil.

„Am fost de foarte multe ori aproape de ridicarea MCV, stiu ce trebuie făcut să ajungem acolo, ştiu că se poate, am fost la doi paşi de două ori, apoi s-au întâmplat lucruri în politică care au prăbuşit efortul. Sper sa nu se mai întâmple nimic politic care să ne îndepărteze”, a mai explicat Predoiu.

Când se desființează SIIJ?

În ceea ce privește eforturile depuse la Minister, el a subliniat faătul că ”la Ministerul Justiţiei se va trage pe brânci pentru asta şi ne vom livra la termen obligaţiile”.

Referitor la desființarea SIIJ, Predoiu susține că nu are vreo îndoială în legătură cu acest aspect. El a mai adăugat că până la finalul lunii februarie Parlamentul va primi proiectul în acest sens.

„Cred că până la jumătatea lui februarie Parlamentul va primi proiectul”, a declarat ministrul. Totodată, el a ținut să explice faptul că secţia nu va mai funcţiona din momentul adoptării proiectului.

Predoiu a subliniat și faptul că acestea suntcele t trei obiective pe care le urmăreşte: desfiinţarea SIIJ,eficientiZarea activităţii şi oferirea garanţiilor cerute de magistraţi, CCR şi MCV, inclusiv CJUE.

„Politicul nu va avea niciun fel de amestec în modul în care se formează şi functioneaza sistemul SIIJ”, a mai declarat ministrul.