Marți, 11 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a solicita, din nou, SIIJ-ului să finalizeze dosarul penal al Laurei Codruța Kovesi. Această decizie a fost pronunțată oficial după ce Kovesi a depus o contestație în care susținea că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) lungește ancheta deschisă încă din 2018.

Astfel că un judecător a admis contestația depusă de Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, și a stabilit ca acest dosar penal să fie finalizat până la 1 aprilie 2022. Drept urmare, procuroarea care se ocupă de acest caz trebuie să emită o decizie finală, fie de clasare a cauzei, fie de trimitere în judecată.

Acest caz a fost deschis de procuroarea Adina Florea care o acuză pe Laura Codruța Kovesi de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în România a lui Nicolae Popa, fostul director al Fondului Național de Investiții (FNI).

Decizia Instanței supreme

„Astăzi ICCJ obligă pe procurorul de la SIIJ care are dosarul Codruței Kovesi să încheie mai repede dosarul până pe 01 aprilie 2022.

În dosarul instrumentat de Adina Flirea extrădprii lui Nicolae Popa în urma plângeri fugarului Sebastian Ghița

Numărul dosarului: 3132/1/2021.

Obiectul dosarului: contestaţie durata proces (art.488 ind. 2 NCPP)

Părțile din dosar: KOVESI LAURA CODRUŢA – Petent

Complet de judecată: C29 JDL

Numărul documentului de soluționare: 2/2022

Data documentului de soluționare: 11.01.2022

Tipul documentului de soluționare: Încheiere finală (dezinvestire)

Soluție: contestaţie – admis

Detalii soluţie: În temeiul art. 4886 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Fără cale de atac. Pronun, iată în şedinţă publică, astăzi, 11 ianuarie 2022.”, a transmis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).