Raed Arafat a anunțat că până în prezent nu este cunsocut dacă mall-urile și magazine se vor deschide, deoarece ne aflăm de abia în luna martie, iar odată cu data de 15 mai se va lua decizia corectă.

„Acest lucru nu am cum să-l spun, din păcate. Este imposibil, pentru că analizele care se fac ne vor duce cât mai aproape de data de 15 mai, când se ia decizia. Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. (…)

Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a spus Raed Arafat, la Antena3.

Se prelungește starea de urgență?

În ceea ce privește o eventuală prelugnire a stării de urgență, Raed Arafat a e xplicat care sunt condițiile pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla.

„Dacă avem o creştere bruscă şi vârful care credeam că a fost atins nu a fost vârf. Dacă avem un impact major pe sistemul de sănătate. Mai avem două săptămâni în care trebuie să respectăm cu stricteţe măsurile de precauţie, să nu ne relaxăm, pentru că este posibil ca 15 mai să devină altă dată. Oamenilor le-au ajuns măsurile grele, dar totuşi nu au fost măsurile grele din alte ţări”, a mai spus șeful DSU.