Așadar, președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 29 martie, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 541/26.09.2022);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 50 alin.(1) din Legea nr. 273 /2004 privind procedura adopției (PL-x 775/15.12.2022);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 (PL-x 563/04.10.2022).

Persoanele care adoptă un copil pot beneficia de un concediu de doi ani

Conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani.

Concediul de acomodare de maximum doi ani include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Inițiatorul proiectului spune că legea este esențială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România

Amintim că iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat, a spus după votul din Parlament că iniţiativa este esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar și pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.

„Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, a explicat deputatul PNL Alin Ignat.

De asemenea, liberalul a subliniat că timpul petrecut în familie este de-a dreptul prețios și trebuit tratat ca atare.

„În acest caz, despre timpul petrecut împreună de familiile în care adopţia naşte cu adevărat părinţi şi copii, timp tradus în încredere unii în ceilalţi, în sine şi în ziua de mâine, timp tradus în ataşament sigur, nevoi care primesc răspuns şi paşi spre echilibrul emoţional”, a mai spus Alin Ignat.