Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț important pentru foarte mulți români. El a susținut că, în două-trei săptămâni, se va începe eliberarea de voucherelor pentru achiziţionarea de tehnologie asistivă de către persoanele cu dizabilităţi.

Declarația a fost făcută de ministru la Antena 3, acesta explicând pe larg ce presupune această măsură.

„Casa Naţională de Sănătate decontează anumite lucruri care ajută persoanele cu dizabilităţi şi nu vorbim doar de cărucioare cu rotile, putem achiziţiona ochelari mai performanţi cu cameră de luat vederi sau o proteză mai performantă. Acest proiect asigură un voucher pentru achiziţionarea de tehnologie asistivă. Avem ordin de ministru în transparenţă decizională acum, pe care îl voi da, s-au aprobat toate manualele beneficiarului, toate procedurile, s-au terminat toate discuţiile cu Comisia Europeană, deci probabil în maximum 2-3 săptămâni vom începe să eliberăm acele vouchere. Am depus acel contract de finanţare, suntem pe final. Vom anunţa public, pentru că nu vreau să îi pun pe drumuri”, a arătat Marius Budăi.

Pe acest subiect a vorbit, în urmă cu câteva luni și Rovana Plumb, pe atunci ministrul de atunci al Fondurilor Europene. Plumb a explicat că cel puţin 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, fiind vorba de un program finanţat din fonduri europene în valoare totală de 23,5 milioane de euro.

Programul privind tehnologia asistivă se adresează persoanelor cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.