Concret, personalul de specialitate medico-sanitar va benefia, de la 1 iulie, de o majorare a salariului. Cei care din luna august vor avea salariul mai mare sunt kinetoterapeuții, asistenții sociali, farmaciștii și chiar psihologii.

Ce salarii vor avea după majorare

Legea nr. 64/2020, publicată deja în Monitorul Oficial, arată că de la 1 iunie fiziokinetoterapeuții și bioinginerii vor putea avea un salariu de maxim 5.976 de lei, dacă lucrează în unități clinice.

Medicii care lucrează pe ambulanță, la primiri urgențe și la terapie intensivă vor avea un salariu maxim de 6.376 de lei. Cei care lucrează în domeniul medico-social vor avea un salariu de maxim 5.677 de lei.

Logopezii, sociologii, profesorii de cultură fizică medicală, kinetoterapeuții și asistenții sociali vor avea și ei parte de majorarea salariului de la 1 iulie. Astfel, cei care lucrează în unitățile clinice vor avea un salariu de maxim 5.896 de lei și cei care lucrează pe ambulanță, la primiri urgențe și la terapie intensivă vor avea un salariu maxim de 6.262 de lei.

Cei care lucreză în unitățile sanitare și de asistență medico-socială vor avea un salariu maxim de 5.590 de lei.

Limite ale salariului de bază acordat personalului de conducere

Potrivit noilor reguli, directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) nu poate primi un salariu mai mic decât cel potrivit pentru funcția de medic deținută, majorat cu 10 procente.

Directorul general adjunct INSP nu poate primi un salariu mai mic decât cel potrivit pentru funcția de medic deținută, majorat cu 7,5 procente.

Cine va mai beneficia de majorări salariale de la 1 iulie

Farmaciștii, biologii, biochimiștii, fizicienii și psihologii vor avea și ei salariul mărit de la 1 iulie. Majorările sunt valabile pentru cei cu studii superioare, inclusiv pentru rezidenți. Spre exemplu, un farmacist rezident anul I, care își desfășoară activitatea în unități clinice și are un salariu de bază de 4.302 lei, va avea, de la 1 iulie, un salariu de 5.334 lei.

Farmaciștii care își desfășoară activitatea în domeniul medicinei legale vor avea un salariu maxim de 8.911 de lei iar cei care asigură servicii de ambulanță vor avea un salariu maxim de 7.314 lei. Farmaciștii din unitățile sanitare vor avea un salariu maxim de 6.511 lei.

Biologii, biochimiștii, chimiștii, fizicienii și psihlogii care lucrează în unitățile clinice vor avea salarii de până la 6.082 lei. Dacă lucrează în medicina legală, pot ajunge să ia până la 7.908 lei, iar pentru psihologii care asigură serviciile de ambulanță, urgență și terapie intensivă salariile vor fi de maximum 6.490 de lei. Biologii, biochimiștii, chimiștii, fizicienii și psihlogii care lucrează în unitățile sanitare vor avea parte de creșteri salariale de până la 5.793 de lei.