Vești bune pentru femeile însărcinate. Noul program de guvernare prevede acordarea de vouchere pentru acestea. Astfel, potrivit documentului, voucherele vor putea fi folosit pentru a le asigura accesul la vitamine și la hrana necesară fătului.

De asemenea, pe lângă acest lucru, femeile însărcinate vor beneficia și de transport în comun gratuit în perioada sarcinii, iar pentru acest lucru va fi nevoie de o adeverință medicală.

Și analizele vor fi acoperite de aceste vouchere, iar același lucru este valabil și în cazul vizitelor de consiliere la domiciliu.

„Vouchere pentru femeile însărcinate, care să le asigure accesul la vitamine, hrana necesară fătului, gratuitate la transport în comun pe durata sarcinii în baza unei adeverințe medicale, monitorizarea efectuării setului de analize gratuite, vizite de consiliere la domiciliu de la asistenți medicali comunitari/ medic pediatru, în primele luni de viață ale copilului”, arată documentul.

Măsuri îmbunătățite pentru mame și copii

De asemenea, documentul mai prevede și impunerea de noi măsuri pentru îmbunătățirea activităților privind domeniul Mama și Copilul. Este vorba despre finanțarea unui program național de servicii medicale pentru asigurarea sănătății optime a mamei, pentru a putea fi redusă rata mortalității materne în România. 

„Măsuri de îmbunătățire a activităților privind domeniul Mama și Copilul, în vederea reducerii ratei mortalității materne în România, precum: finanțarea unui program național de servicii medicale pentru sănătatea mamei (investigații, analize de laborator, vizite medicale destinate gravidei, informarea femeilor din toate comunitățile, asigurarea
gratuității contraceptivelor în special pentru femeile din zonele defavorizate;

Dezvoltarea capacităților de asistență medicală la domiciliu;

Extinderea Programului Național de Îngrijiri Paliative. În jur de 10% dintre pacienții care au nevoie au acces la îngrijire paliativă. Propunem un program care să asigure fiecăruia alinarea suferinței în faza terminală a bolii. Prin acest program vom asigura finanțare pentru centre de paliație în spitale, centre specializate și pentru îngrijire paliativă la domiciliu”, se arată în programul de guvernare, în domeniul sănătății.

Inquam Photos/Alex Nicodim