Sute de mii de români ar urma să primească înapoi de la Guvern sumele plătite pentru asigurări sociale de sănătate. Este vorba despre pensionarii cu venituri de peste 4.000 de lei care au plătit aproape un an aceste contribuții. Cu toate acestea, mulți nu au mai așteptat o decizie a autorităților în această privință și au apelat la instanță pentru a-și recupera banii.

Vor urma și mai multe procese

Astfel, mulți au cerut deja în instanță restituirea CASS după decizia Curții Constituționale, care a stabilit, în decembrie 2022, că Guvernul a greșit obligând la plata unei astfel de taxe. În acest context, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat, pentru Gândul, că este previzibilă o creștere exponențială a litigiilor deschise împotriva statului de cei cu pensii mari.

„Au fost puține litigii, dar acum vor fi multe, inclusiv toți specialii, vor fi procese colective”, avertizează Adrian Toni Neacșu.

De asemenea, Adrian Toni Neacșu subliniază că, legal, această măsură nu putea fi luată prin Ordonanță de Urgență, iar situația a fost, de altfel, sancționată la Curtea Constituțională.

Statul trebuie să restituie banii

„Corect juridic este ca statul să restituie banii prin lege, să nu aștepte litigii. Că nu este moral, asta e parte a doua. Curtea Constituțională nu a spus că nu poți lua CASS, ci că nu poți prin OUG, ceea ce este al naibii de corect.

Dura lex, sed lex (Legea e dură, dar asta e legea). Asta este dacă vor să abuzeze prin OUG. Normal că cei de la CCR au avut grijă și de banii lor (beneficiari ai pensiilor de serviciu – n.r.), dar, pe de altă parte, au avut Constituția de partea lor, pentru că așa este: prin OUG nu trebuie să afectezi drepturi. Dacă mă întrebați pe mine, statul ar trebui să ceară bani de la premier și miniștri, că ei sunt de vină”, a mai spus avocatul.

Menționăm că, până acum, au fost înregistrat zeci de litigii în contencios administrativ şi fiscal, toate acțiuni împotriva OUG 130/2021. Acestea au apărut pe portalul instanțelor încă din prima parte a anului trecut, iar unele se judecă pe fond și altele au ajuns în apel. După decizia favorabilă pensionarilor, dată de Curtea Constituțională la finalul lunii decembrie, multe procese au fost reluate acum.