„Un alt program de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică (…) este programul de facilitare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, companiile care nu sunt IMM-uri.

Astfel, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Eximbank, care transformă această bancă în administrator de schemă de garantare pentru un astfel de produs.

Practic, se creează cadrul legal prin care Eximbank poate să administreze această schemă de garantare pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru pentru companii mari cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei”, a transmis Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Numărul estimat al beneficiarilor

Ionel Dancă a adăugat că numărul estimat al beneficiarilor care pot avea acces la acest produs, care iniţial a fost notificat la Comisia Europeană cu un plafon de garanţii de 8 miliarde de lei şi cu posibilitatea suplimentării, este de 600 de companii, cu o cifră de afaceri de aproximativ 580 de miliarde de lei şi un număr de salariaţi de 1,7 milioane.

Ce spune Ionel Dancă despre majorarea pensiilor

„Este un scenariu, acesta, de lucru la Ministerul Finanțelor, cel pe care l-a enunțat domnul ministru Florin Cîțu, însă procentul exact cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie, putem să îl aflăm doar după ce avem evaluarea pe primul semestru, legat de evoluția finanțelor publice, situația veniturilor bugetare, situația economică, așa cum domnul prim-ministru Ludovic Orban a anunțat de mai multe ori.

În conformitate cu Legea responsabilității fiscale, după această evaluare a primului semestru, vom putea avansa un procent rezonabil, realizabil pentru creșterea pensiilor. Ceea ce putem spune însă tuturor pensionarilor este că facem eforturi ca aceste pensii să crească, de la 1 septembrie și cu siguranță, vor crește.

Rămâne, într-adevăr, o necunoscută procentul cu care aceste pensii vor crește de la 1 septembrie”, a spus acesta în direct la B1 TV.