Ministerul Muncii consideră că „transparența este un mod de lucru”, așa că a decis să facă publică gestionarea banilor publici.

„Pentru mine, transparența este un mod de lucru. Așa a fost mereu, cu atât mai mult acum, când gestionez bani publici.

Zi de zi sunt pusă în fața situației de a forța sistemul public să accepte transparența.

La finalul anului trecut mi s-au adus la semnat ordine de alocare de subvenții pentru zeci de asociații și fundații care administrează servicii sociale (în baza legii 34/1998). Ce listă consistentă, am spus, sper că se resimte în calitatea serviciilor oferite persoanelor vulnerabile.

Nu am prejudecăți, stat sau entitate privată – important este să aibă expertiza și dedicația de a se ocupa corespunzător de persoanele în nevoie. Este atât de multă nevoie.

În baza unei cereri, a ultimului bilanț contabil, a balanței contabile de verificare și a certificatului de atestare fiscală că nu are datorii, ORICE asociație și fundație poate primi subvenție de la Ministerul Muncii. Pentru mine, aici trebuie să existe concurență. Concurența determină creșterea calității serviciilor”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de facebook.

 

Peste 260 de servicii sociale selectate

Ministrul a prezentat că în total vor fi acordați 1.791.984 lei în luna ianuarie, pentru 265 de servicii sociale selectate.

„Pentru luna ianuarie 2020, au fost selectate 265 de servicii sociale ce vor primi în total 1.791.984 lei (cea mai mică suma fiind 250 lei/serviciu iar cea mai mare, 40.800 lei/serviciu). Pentru anul 2020 suma totală alocată ajunge la aprox. 24 mil lei. Lista completă este disponibilă aici: http://www.mmuncii.ro/…/10012020anexa_ordin_subventii_ianua…”.

Procedura de selecție nu îmi oferă garanția că informația se distribuie peste tot unde există potențial. Și mă voi implica. Acum AJPIS-urile transmit raportul de oportunitate în cadrul căruia se decide, practic, care asociații/fundații primesc subvenții. Aceste subvenții nu acoperă exclusiv servicii specializate necesare beneficiarilor ci cheltuielile de personal (inclusiv personal auxiliar), de carburanți, de întreținere/gospodărie (telefonie, internet, electricitate, etc.). Voi lua toate măsurile pentru a mă asigura că aceste subvenții sunt alocate în mod corect și responsabil celor care într-adevăr le merită.

Aceasta a subliniat că procedura de selecţie nu îi oferă garanţia că informaţia se distribuie peste tot unde există potenţial şi că se va implica şi va lua toate măsurile pentru ca aceste subvenţii să fie alocate corect.

„Acum AJPIS-urile (Agenţii Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie socială n.r) transmit raportul de oportunitate în cadrul căruia se decide, practic, care asociaţii/fundaţii primesc subvenţii. Aceste subvenţii nu acoperă exclusiv servicii specializate necesare beneficiarilor ci cheltuielile de personal (inclusiv personal auxiliar), de carburanţi, de întreţinere/gospodărie (telefonie, internet, electricitate, etc.). Voi lua toate măsurile pentru a mă asigura că aceste subvenţii sunt alocate în mod corect şi responsabil celor care într-adevăr le merită”, a explicat ministrul Muncii.