Cine va primi 9.900 de lei din partea statului?

În 2024, unii români vor beneficia de creșteri financiare semnificative, mai exact, o anumită categorie va primi lunar suma de 9.900 de lei brut, acordată de stat. Această sumă va fi oferită de către Comisia Națională pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Indemnizația de merit de 9.900 de lei este aprobată prin hotărâre de Guvern și este destinată românilor deținători ai prestigiosului titlu de „Tezaur uman viu”.

Deținătorii titlului onorific trebuie să aibă o vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial. Este necesar să demonstreze merite excepționale în păstrarea, transmiterea și promovarea patrimoniului cultural național, fiind obligatoriu să fi obținut distincții naționale în domeniu de-a lungul timpului.

Conform prevederilor Legii nr. 118 din 15 martie 2022, cuantumul lunar al indemnizației de merit, cum este și suma de 9.900 de lei, echivalează cu de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară, fiind în același timp neimpozabil.

Printre cei distinși cu titlul de „Tezaur uman viu” se numără meșterii în prelucrarea lemnului, a pielilor, a metalelor, precum și cei pricepuți în olărit, obiecte artizanale sau cântăreți de muzică vocală și instrumentală. Lista oficială a oamenilor considerați „Tezauri umani vii” poate fi consultată pe cultura.ro.

Ce sunt „Tezaurele umane vii”?

„TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia”, scrie pe acel site.

„Tezaurele umane vii” din anul 2023

Ultimii români care au primit acest titlu onorific sunt:

  • Constantin Ciubotăriță, expert în prelucrarea pielilor și blănurilor;
  • Constantin Vasile, sculptor în lemn și constructor de instrumente muzicale;
  • Emilia Zamfira Grosos, țesătoare și producătoare de costume populare și podoabe specifice Zonei Codrului;
  • Francisc Vasile Riza, talentat violonist;
  • Gheorghe Olteanu, agricultor/pensionar;
  • Petruț Chirteș, meșter dulgher și sculptor.