Concret, Guvernul a instituit un ajutor de 2.500 de lei care se acordă firmelor pentru achiziționarea de mijloace tehnice pentru salariații care muncesc în regim de telemuncă. Această sumă poate fi cerută până la finalul anului pentru oricare angajat care a lucrat în regim de telemuncă cel puțin 15 zile în starea de urgență.

Astfel, cu acest ajutor, vor putea fi achiziționate doar echipamente noi, de următoarele tipuri:

  • laptop sau notebook;
  • tabletă;
  • smartphone;
  • periferice aferente dispozitivelor de mai sus;
  • echipamente pentru conectarea la internet a dispozitivelor de mai sus;
  • licențe software pentru aceste dispozitive.

Ce trebuie să faceți

Pentru a beneficia de acest ajutor, reprezentanții societăților respective trebuie să depună la agențiile de ocupare a forței de muncă o serie de documente:

  • cerere potrivit modelului anexat la ordinul de ministru;
  • declarație pe proprie răspundere cum că salariații pentru care se cer bani de echipamente au lucrat cel puțin 15 zile în regim de telemuncă în starea de urgență;
  • lista telesalariaților pentru care se cer banii de echipamente.

Ce trebuie să aveți în vedere

Un lucru trebuie menționat, conform Ordonanței de urgență 132/2020 prin care s-a instituit acest ajutor, se arată că regimul de telemuncă trebuia precizat în contractele individuale de muncă pentru fiecare salariat. De asemenea, această precizare trebuia deja trecută în REVISAL la momentul respectiv.

În acest context, firmele care nu au trecut în contractele de muncă telemunca la momentul stării de urgență, măcar pentru cele 15 zile cerute acum pentru ajutorul de laptop, și care nu au consemnat acest lucru în REVISAL nu se mai încadrează la acest sprijin de 2.500 de lei.

Regimul de telemuncă este reglementat de Legea 81/2018 și se consemnează în tipul contractului individual de muncă la întocmirea acestuia sau ulterior prin act adițional și se transmit în REVISAL (este opțiune specială pentru telemuncă).

• Deci dacă vreți să accesați măsura celor 2500 lei pentru echipamente trebuia deja să aveți în Revisal consemnat regimul contractului cu clauza de telemuncă.
• Dacă vreți să o faceți acum (retroactiv) sancțiunea conform HG 905/2017 nu este mică. Netransmiterea modificărilor la tipul contractului de munca în termen – cu o zi anterioară modificării – amenda de la 5.000 la 8.000 lei cu jumate din minim în 15 zile.

Deci mare atenție dacă solicitați cei 2.500 lei. S-ar putea să dați mai mult pe amendă decât ce bani primiți sau, cel mai fericit caz, cu banii primiți plătiți amenda dacă se aplica jumate din minim. Asta în caz că îi primiți (că poate nu apucați și rămâneți și cu amenda pentru Revisal și fără cei 2.500 lei de la ANOFM)”, a avertizat consultantul fiscal Cornel Grama, citat de HotNews.