Lucian Bode, ministrul de Interne, anunță că va purta o serie de discuții cu Legislativul care vor viza paza jandarmilor la Palatul Parlamentului.

„Anticipez cel puţin o măsură, anume aceea de a avea discuţii cât se poate de serioase cu beneficiarul, Parlamentul, cu privire la modul în care organizăm paza acestui obiectiv”, spune ministruil de Interne, Lucian Bode, despre momentul în care protestatarii AUR au forţat intrarea în Parlament.

Acesta precizează că este în curs verificarea Corpului de control al ministrului la Jandarmerie. Totodată, el a mai vorbit și despre modul în care Palatul Parlamentului este păzit. Astfel, potrivit acestuia, există șapte puncte de acces care sunt păzite de jandarmi, însă gardul dintre puncte nu este asgiurat de aceștia.

El a dat exemplu situația bețivului din Irlanda, care a reușit să treacă de gars, după ce a intrat printre cele două puncte. Ministrul de Interne a mai menționat că urmează o decizie în acest sens.

„Noi avem şapte puncte de acces păzite de jandarmi. Subliniez, doar acele puncte de acces sunt păzite de jandarmi, nu gardul dintre puncte. În consecinţă, dacă un beţiv precum cel din Irlanda sare gardul printre cele două puncte… Acum trebuie să vedem ce sistem de monitorizare avem acolo şi dacă e performant sau nu. Înţeleg că si beneficiarii îşi fac propria evaluare şi vor lua o decizie”, a spus Bode.

Lucian Bode propune dărmânarea gardurilor de la Palatul Parlamentului

O propunere venită din partea ministrului a fost însă acecea de a dărmâna gardurile, astfel încât zona să fie una de promenadă.

„Putem să şi revenim la o iniţiativă mai veche care spunea să dărâmăm acele garduri, să facem zonă de promenadă. Practic, vorbim de obiectiv de securitate clădirea Parlamentului, nu curtea interioară”, a mai menționat Lucian Bode.

Trebuie precizat că declarația ministrului vine în contextul în care la finele anului trecut, un bărbat străin în stare de ebrietate a reușit să treacă de paza Palatului Parlamentului. Acesta a trecut de gard, a spart un geam și a intrat și în clădire, fiind ulterior preluat de oamenii legii.

„Pe 27.12.2021, în jurul orei 04.00, jandarmii ce asigură paza interioară a Palatului Parlamentului au sesizat Secția 17 Poliție, cu privire la faptul că au depistat, în interior, un cetățean, aflat în stare de ebrietate. Din primele verificări s-a stabilit că acesta ar fi pătruns în curte prin escaladarea gardului, iar, ulterior, ar fi spart un geam și ar fi pătruns în clădire.

Bărbatul a fost condus la Secția 17 Poliție. Sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 se efectuează cercetări, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul”, a anunţat Poliţia într-un comunicat