"Da, vor începe în 2014. Etapa pe care am parcurs-o, practic am pus pe harta europeană cele mai importante coridoare pentru România şi ele au intrat în harta reţelei de transport europene, ceea ce înseamnă că sunt eligibile pentru finanţare. Nu înseamnă că încep mâine, înseamnă cu au o perspectivă de finanţare, ne va fi mult mai uşor să le finanţăm având la dispoziţie fonduri europene decât folosind surse din bugetul de stat", a spus Nazare în cadrul unui interviu pentru Capital.

Pe noua hartă a autostrăzilor din România a apărut undeva în colț ceea ce ar putea fi, la un moment dat, legătura cu un nou coridor prin care românii vor avea legătură cu Italia: autostrada Timișoara – Belgrad.

Noua autostradă Timişoara – Belgrad face parte dintr-un proiect mai amplu: ea ar urma să lege Timişoara de Belgrad şi de aici până în Italia. Noul proiect de infrastructură aparţine de coridorul european XI.

50 de km prin România

Conform proiectului, autostrada ar pleca din Timişoara, prin Vârşeţ, Belgrad, Cacak, apoi prin Podgorica şi Bar, ajungând deci în Muntenegru, de unde se poate asigura o legătură către Bari, în Italia. La finalizare, noua autostradă va avea în jur de 600 de kilometri. Teoretic, aproximativ  50 de kilometri din noul drum se vor găsi pe teritoriul României, urmând să asigure legătura între graniţa cu Serbia şi Timişoara, respectiv cu Coridorul IV European, care include şi autostrada Arad – Timişoara. Alţi 400 de kilometri vor reprezenta autostrada de pe teritoriul Serbiei, urmând ca în Muntenegru aceasta să străbată aproximativ 160 de kilometri.

În timp ce noi încercăm să găsim bani pentru acest nou proiect, sârbii lucrează deja la coridorul XI. Dat fiind faptul că pentru prima dată această bucată care se duce spre granița cu Serbia apare pe o hartă a autostrăzilor, înseamnă că autoriățile încep să aibă interes și planuri pentru acest tronson.

Porțiunea Belgrad – Cacak este împărțită în 4 segmente: Belgrad-Obrenovac (25 km), Obrenovac-Ub (27 km), Lajkovac-Ljig (25 km) și Ljig-Cacak (50 km).

Coridorul XI va fi conectat la Coridorul X, care leagă Muntenegru de Bosnia-Herzegovina. Citește și Explicație de la ministru: VEZI de ce sunt importanți 10 km de AUTOSTRADĂ