Sorin Rugină, medic epidemiolog, avertizează cu privire la o posibilă creștere exponențială a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2 în timpul valului cinci al pandemiei. Acesta susține că explozia noilor cazuri de COVID-19 ar putea bloca anumite sectoare de activitate.

Cadrele medicale avertizează că Omicron va face ravagii în România în viitorul apropiat

De asemenea, Sorin Rugină anticipează că în noul val epidemic se va înregistra un număr impresionant de persoane contaminate cu Omicron. Întrucât noua tulpină sud-africană este mai contagioasă decât Delta, răspândirea ei ar putea bloca diverse sectoare de activitate în care spațiile de funcționare au capacități limitate.

În contextul epidemic actual, medicul epidemiolog susține că scenariul respectiv se va materializa curând dacă nu vor fi impuse noi restricții anti-COVID-19 pentru prevenirea contaminării oamenilor.

„Autoritățile au început să acționeze mai temeinic decât în valul 3”

Specialistul medical apreciază eforturile actuale ale autorităților române pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, însă susține că noile măsuri ar fi trebuit impuse mai devreme. De asemenea, acesta nu este de acord cu renunțarea certificatul verde la locul de muncă.

„Știam că va veni valul 5. Știam că va fi mai de amploare. (…) Sigur că transmiterea aceasta va continua. Problema este ca numărul celor care se îmbolnăvesc să nu afecteze funcționalitatea. S-a discutat de sectoarele critice, ori există un defazaj.

Autoritățile au început să acționeze mai temeinic decât în valul 3 pentru că în valul 4 nu s-a prea acționat deloc. Unele măsuri, cu centrele acestea de evaluare, sunt binevenite, dar trebuiau făcute mai repede. (…)

Riscul este de neocolit. Aici trebuie abordată cu multă responsabilitate ideea că am putea avea servicii pe care să le suspendăm și în cazul unora unele  este imposibil acest lucru. Cred că managerii și autoritățile locale trebuie să găsească soluții. (…) Am fost reticenți și la certificatul verde, care era un triaj epidemiologic”, a declarat Sorin Rugină pentru Antena 3.