Se aplică de astăzi, 21 mai!

Mai precis, compania a informat în cadrul unui comunicat că livrările de gaze naturale n cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte.

„Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte”, a transmis compania energetică publică finlandeză Gasum, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Întreruperea livrărilor începe de sâmbătă

Potrivit informațiilor preluate de afp.com, grupul finlandez a declarat vineri că a fost informat de către gigantul rus Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor începând de sâmbătă, 21 mai. Amintim că Gazprom a cerut în aprilie ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie.

Chiar dacă gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. În acest context, Gasum a asigurat că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile „în mod normal”.

Totodată, Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu Estonia vecină, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Furnizarea de gaze către câteva ţări care au refuzat să plătească în ruble pentru a nu sprijini economia rusă în timpul războiului din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria, a fost deja întreruptă de Gazprom.

Anunţul vine la câteva zile după suspendarea exporturilor ruseşti de electricitate către Finlanda, din cauza unor probleme de plată. Trebuie menționat că Finlanda şi vecina ei Suedia au decis să se alăture NATO din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei, considerând că Moscova este o ameninţare, în timp ce decenii, mai ales pe tot parcursul Războiului Rece, cele două ţări au ales nealinierea.