Surse guvernamentale susţin că autorităţile iau în calcul reducerea „sporului pentru condiții vătămătoare” încasat de angajații bugetari. O variantă luată în calcul este de 30% din salariul minim.

Această reducere va fi una foarte mare pentru mulţi angajaţi, având în vedere că acum se încasează 15% din nivelul salariului primit. Cu cât salariul este mai mare, cu atât banii primiţi din acest spor erau mai mulţi. De exemplu, un bugetar cu un salariu de 5.000 de lei, primeşte, în prezent, un spor pentru condiţii vătămătoare de 750 de lei (pe brut), notează HotNews.

Varianta luată în calcul pentru viitor

Noua formulă de calcul care ar putea fi introdusă prevede un spor fix pentru toţi bugetarii. Calculând pe noul salariu minim pe economie ce va intra în vigoare din 2020, sporul ar urma să fie de 640 de lei brut.

Sursele guvernamentale precizează totuşi că varianta aceasta nu este una definitivă şi s-ar putea să se vină şi cu alte idei. Reducerea sporului ar urma să fie adoptată împreună cu modificările la OUG 114.

În luna august a acestui an, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor, a introdus sporul pentru condiții vătămătoare şi pentru angajaţii ministerului său, printre singurele instituţii care nu îl aveau deja.