Sfârșitul internetului și al lumii moderne, mai probabil decât ne-am aștepta

Cercetătorii au avertizat de-a lungul timpului că o furtună solară de proporții ar putea deteriora rețelele electrice, ceea ce ar putea cauza căderi masive de energie electrică, potrivit informațiilor transmise de wired.com

Astfel repercusiunile ar fi resimțite la nivel global, începând cu rețeaua de transporturi, accesul la internet și navigația GPS.

O apocalipsă a internetului

Conform sursei menționate, noile studii au arătat că o astfel de furtună solară severă ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă a Internetului”. Totuși, ce este mai exact o furtună solară? Acest fenomen este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de modificări ale materiei interplanetare.

O furtună geomagnetică este cauzată de unda de șoc a vântului solar, un flux de particule încărcate electric, care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a explicat că furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare.

Ce efect ar avea asupra rețelei globale de internet?

În acest context, Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California, a prezentat o lucrare intitulată „Megafurtunile Solare: Planificare pentru Apocalipsa Internetului”. În această lucrare sunt examinate consecințele pe care un nor aflat în mișcare și încărcat cu particule solare magnetizate ar putea să le aibă asupra rețelei globale de internet.

„Ceea ce m-a determinat cu adevărat să mă gândesc la asta este că, odată cu pandemia de COVID-19, am văzut cât de nepregătită era lumea. Nu a existat niciun protocol pentru a-i face față în mod eficient și se întâmplă același lucru cu rezistența internetului. Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă. Înțelegem prea puțin când vine vorba de amploarea pagubelor”, a declarat Abdu Jyothi, potrivit sursei menționate.