Se anulează documentele pe loc! Este obligatoriu în toată România, din luna mai

Certificatele de naștere, căsătorie sau deces pot fi anulate dacă sunt modificate sau completate fără drept, arată o lege promulgată de Klaus Iohannis și care se aplică de la începutul lunii mai.

De asemenea, legea în cauză prevede ca aceste documente să fie anulate și dacă sunt plastifiate – concret, dacă sunt acoperite cu un strat protector de plastic, aplicat la cald.

Legea nr. 105/2022 modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă și arată că ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României sunt cei care vor constata nulitatea acestor documente.

Modificările sunt interzise

Având în vedere că înregistrarea actelor și a faptelor de stare civilă, precum și înscrierea mențiunilor se face la cerere, oamenii nu au voie să efectueze ștersături, răzuiri, prescurtări sau adăugiri în aceste acte.

Amintim că actele de naștere, căsătorie și deces se completează manual, cu o cerneală specială de culoare neagră.

Documentele respective se întocmesc în două exemplare, ambele originale. În ceea ce privește exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României, le pot fi completat și în sistem informatic.

Exemplarul II se poate întocmi în format electronic, dacă autoritățile publice sau locale au au emis electronic exemplarul II al actelor de stare civilă.

Actele de stare civilă, scrisuri autentice

Amintim că certificatele de naștere, căsătorie sau deces sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește starea civilă a unei persoane. Astfel de acte sunt întocmite de către ofițerii de stare civilă și au ca scop cunoașterea numărului și structurii populației și a situației demografice.

Actele de stare civilă sunt întocmite în interesul statului și mai au ca scop apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Copiii nu vor mai avea mai mult de 3 prenume

Klaus Iohannis a mai promulgat o lege care arată că părinții nu vor mai avea voie să le dea copiilor mai mult de trei prenume, în condițiile în care, la momentul nașterii, prenumele copilului trebuie să cuprindă maxim trei cuvinte.

De asemenea, noua modificare a legii mai arată și că,  în cazul în care există o lipsă a acordului părinților cu privire la numele de familie, în condițiile în care numele părinților sunt diferite, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere.