Documentul intitulat "Pentru că sunt o fată – fetele din întreaga lume în 2012" a fost publicat de Organizaţia Plan Internaţional pentru a marca prima Zi Internaţională a Fetelor (International Day of the Girl Child) sărbătorită anual la 11 octombrie, începând din 2012.

"Cele 75 de milioane de tinere din întreaga lume care potrivit estimărilor sunt private să ajungă într-o sală de clasă constituie o încălcare majoră a drepturilor omului şi o risipă imensă de potenţial", afirmă ONG-ul, potrivit Agerpres.

Raportul se referă în special la cele 39 de milioane de fete cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. "O fată educată este mai puţin vulnerabilă la acte de violenţă şi este mai puţin probabil să se căsătorească şi să aibă copii în perioada când ea însăşi este un copil", a afirmat Nigel Chapman, şeful ONG-ului Plan Internaţional.

ONG-ul estimează de asemenea că, pe termen mai lung, "un învăţământ secundar protejează fetele împotriva îmbolnăvirii cu HIV, de hărţuire sexuală şi traficul de fiinţe umane".

Acest studiu este prezentat în momentul în care o fată de 14 ani din Pakistan, cunoscută pentru lupta sa împotriva talibanilor şi pentru dreptul femeilor la educaţie, a supravieţuit în mod miraculos marţi unei tentative de asasinat condusă de talibani la ieşirea din şcoala unde învăţa în nord-vestul ţării.