Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei de coronavirus, se vor desfăşura între 23 iulie şi 8 august 2021, au anunţat luni CIO şi Comitetul japonez de organizare. Iniţial competiţia era programată pentru perioada 24 iulie-9 august 2020. De asemenea, Jocurile Paralimpice de anul viitor se vor desfăşura între 24 august şi 5 septembrie.

”Cu acest anunţ, sunt sigur că, lucrând alături de Comitetul de organizare Tokyo 2020, Guvernul Metropolitan Tokyo, Guvernul Japoniei şi cu ceilalţi actori, putem depăşi această provocare fără precedent. Umanitatea se găseşte în prezent într-un tunel întunecat. Aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo pot fi lumina de la capătul tunelului”, a afirmat Bach într-un comunicat dat publicităţii de CIO.

Preşedintele forului olimpic mondial a ţinut să mulţumească federaţiilor internaţionale pentru ”susţinerea unanimă”, precum şi asociaţiilor continentale ale comitetelor olimpice naţionale, pentru parteneriatul deosebit şi susţinerea în procesul de consultare din ultimele zile. Potrivit Agerpres, Bach a mulţumit şi Comisiei Sportivilor din cadrul CIO, cu care s-a aflat constant în contact”.

La rândul său, preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic (CIP), Andrew Parsons a salutat faptul că noile date ale Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2021 au putut fi stabilite aşa repede: ”Este o veste fantastică faptul că am putut găsi aşa repede noile date pentru Jocurile Tokyo 2020. Noile date aduc certitudine pentru sportivi, asigurări pentru actorii olimpici şi ceva care să dea speranţă întregii lumi.

Când Jocurile Paralimpice vor avea loc anul viitor la Tokyo, va fi o demonstraţie şi mai specială a umanităţii care ne uneşte pe toţi, o sărbătorire globală a rezistenţei umane şi o senzaţională demonstraţie sportivă. Cu 512 zile rămase până la Jocurile Paralimpice, prioritatea pentru toţi cei implicaţi în mişcara paralimpică este să se concentreze în a rămâne în siguranţă alături de familii şi prieteni în acestei vremuri dificile fără precedent”.