Stresul puternic generat de schimbarea locului de munca este unul dintre motivele serioase care-i determina pe angajatii cu functii de raspundere sa ramana la aceeasi companie, chiar cu pretul nefericirii personale. Foarte multi sunt prinsi in capcana unui salariu bun, a beneficiilor sau prestigiului de care se bucura si amana, uneori la nesfarsit, o schimbare in cariera ce ar putea sa le ofere satisfactia dorita. Pentru a face fata mai usor stresului cauzat de plecarea intr-o noua organizatie, intr-o functie provocatoare, este necesara o analiza serioasa. Elaborarea unui plan de autoevaluare contribuie, indiscutabil, la depasirea cu succes a obstacolelor fizice, dar in primul rand psihice, aparute pe parcursul schimarilor anticipate in cariera.
Succesiunea pasilor
I. Fixati-va un obiectiv, dupa care realizati o evaluare cat mai detaliata bazata pe: l descrierea fisei ultimului post in care ati lucrat l analiza experientei acumulate de-a lungul anilor in cariera l prioritati personale si necesitati anticipate pentru viitor l urmarirea scopurilor propuse in cariera in urma cu un an, cinci ani sau zece ani l descrierea sintetica a vietii personale, insistand asupra pasiunilor si intereselor.
II. Analizati cu atentie ajutorul de care puteti beneficia in mod concret, urmarind: l posibile sectoare de activitate spre care va puteti orienta l gradul de potrivire al actualei pregatiri si competente (fisa postului) cu aceste domenii de lucru l criterii privind acordarea salariilor si a beneficiilor l un plan sistematic de cercetare a postului si a timpului liber.
III. Studiati piata locurilor de munca, dupa sistemul folosit in marketingul produselor. Forta de munca este tot o marfa! De aceea, ni se spune la angajare ca trebuie sa „vinzi pielea cat mai scump”! Pentru realizarea acestui obiectiv trebuie: l o buna cunoastere a intregii piete de recrutare l o lista cu persoanele de contact. Atentie! Acestora li se poate cere un sfat asupra proiectelor de schimbare, nu si un job! l o lista cu organizatiile vizate, postul urmarit si persoanele care trebuie abordate l o evaluare corecta a competentelor personale pe care vreti sa le valorificati l un CV si o scrisoare de intentie alcatuite dupa toate regulile.
Exista si posibilitatea solicitarii ajutorului unui specialist in orientarea profesionala. Acesta nu trebuie insa ales la intamplare. Altfel, schimbarea carierei cu „ajutorul” unui pretins profesionist va duce la acumulare suplimentara de stres. De aceea, si in acest caz trebuie urmarite cateva aspecte importante pentru succesul demersurilor dvs.: l cercetati cu mare atentie certificarea consilierului in cariera l discutati si cu alte persoane care au fost consiliate de expertul respectiv l aflati care este tipul de consultanta folosit l alegeti un consultant care va poate intelege, dar si stimula in luarea deciziilor.
Cei mai multi oameni care-si propun o schimbare in cariera considera ca un astfel de ajutor nu este nici motivant si nici nu este o sursa de inspiratie potrivita. Foarte multi se bazeaza pe propriile forte, uitand ca scumpul mai mult pagubeste si lenesul mai mult alearga. Orice schimbare majora in profesie necesita insa, indiferent de varsta sau pozitie, macar un strop de indrumare. Atat cat sa va detasati de propriile perceptii pentru a vedea realitatea.