Săptămâna aceasta, mai exact pe 6 iulie, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF4 Muntenia va decide dacă revocă consiliul reprezentanților acționarilor, lucru care ar atrage automat și modificarea structurii de conducere a SIF, după cum a cerut omul de afaceri Gheorghe Iaciu. După toate probabilitățile, grupul din jurul lui Iaciu și Swiss Capital are toate șansele să își treacă propunerile din AGOA, datorită faptului că la un astfel de convocator sunt reprezentați circa 30% din acționari, iar convocatorii dețin peste 20% din acțiuni, procentaj foarte mare pentru orice tip de SIF prezent pe bursă.
Această mişcare vine după ce, în AGA din aprilie, Iaciu împreună cu alţi acţionari ai SIF4, care deţin laolaltă circa 10% din capitalul social, au respins situaţiile financiare, bugetul şi propunerea de dividend ale administratorului SIF4, firma Muntenia Invest. Deşi în AGA s-a anunţat că propunerile au fost respinse, după o săptămână, conducerea SIF4 a anunţat pe bursă că ordinea de zi a fost aprobată, spre nemulţumirea acţionarilor participanţi la AGA, care au contestat hotărârile în instanţă. Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor supraveghează modul în care Muntenia Invest administrează activele de 1,3 miliarde lei (290 milioane euro) ale SIF Muntenia. Consiliul este condus în prezent de Marian Dinu, fostul şef al firmei de brokeraj Alpha Finance, iar din el mai fac parte nume cunoscute precum Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank.
AIPC cere eliminarea restricțiilor de vot
Comitetul Reprezentanţilor poate cere revocarea administratorului SIF Muntenia, iar grupul de acţionari din care face parte Iaciu şi-a declarat public nemulţumirea privind rezultatele financiare ale SIF Muntenia. Printre propunerile grupului pentru noul Consiliu al Reprezentanţilor se numără Olimpiu Blăjuţ şi Răzvan Lefter, brokeri la Swiss Capital, Florin Cazan, broker la Raif­feisen Capital&Investment, şi Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).
De altfel, AIPC atrage atenția acționarilor să se informeze foarte exact asupra drepturilor pe care le au în conformitate cu legea aplicabilă, date fiind prevederile restrictive privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență și prin reprezentanți, anunțate de SIF Muntenia. „AIPC subliniază că drepturile investitorilor în adunarea generală ordinară a acționarilor SIF Muntenia din data de 6-7 iulie 2012 nu pot fi res­trânse prin prevederi procedurale contrare legilor și reglementărilor în vigoare“, declară Dumitru Beze, președintele Asociației. De asemenea, AIPC cere administratorului SIF Muntenia să elimine „orice decizii și proceduri abuzive, instituite în legătură cu ținerea adunării generale și cu exercitarea dreptului de vot“. De altfel, Asociația recomandă tuturor acționarilor să sesizeze inclusiv Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, în cazul în care identifică neregularități în legătură cu votul prin corespondență.
Se cere audit și la SIF Transilvania
O altă problemă ridicată de grupul constituit în jurul lui Gheorghe Iaciu și Bogdan Juravle este distribuirea unui dividend mai mare. Practic, în convocator se solicită distribuirea către acționari a rezervelor constituite din dividendele neridicate timp de trei ani, în sumă brută de 0,122 lei pe acțiune. Această sumă se adaugă dividentului mai vechi aprobat în AGA din aprilie, dividend stabilit la 0,04 lei pe acțiune, iar acționarii SIF4 Muntenia ar putea ridica un dividend de 0,162 lei pe acțiune.
Astfel, randamentul acțiunilor SIF4 pe 2011 ar fi de circa 15%. Printre activele deținute de SIF4 se numără participații la magazinul Cocor, aflat în insolvență, și la importante societăți din industria laptelui și din construcții.
O situație inedită se înregistrează și la SIF Transilvania, unde Constantin Frățilă, unul dintre principalii acționari ai SIF-ului, solicită audit pe ultimii trei ani tocmai pentru a se justifica ce s-a întâmplat și unde sunt înregistrate dividendele neîncasate. Conforma calculelor făcute de Frățilă, nivelul acestora se ridică la aproximativ zece milioane de euro. Constantin Frățilă deține un pachet de 3,22% din capitalul social al SIF Transilvania, fiind unul dintre cei mai mari acționari ai societății.
SIF Muntenia are, în prezent, o capitalizare de 573 milioane lei, la cotația de 0,71 lei pe acțiune. Valoarea activului unitar net este de 1,5572 lei pe acțiune, cifră de la sfârșitul lunii mai, discountul de la tranzacționare fiind de peste 50%. Cotația SIF Muntenia a înregistrat un maxim de peste 0,8 lei în acest an, atins spre sfârșitul lunii mai. Discountul de la tranzacționare de la SIF Transilvania este chiar mai mare, cotația fiind de 0,44 lei pe acțiune, iar VUAN-ul, de 1,1118 lei. Capitalizarea acesteia se ridică la 480,5 milioane lei. 

AIPC recomandă acționarilor SIF Muntenia să sesizeze asociația, emitentul și CNVM cu privire la orice neregularitate referi-toare la dreptul de vot. Dumitru Beze, președinte, AIPC.