Măsura de impozitarea cu 10% a pensiilor private ar putea fi modificată. Potrivit unui proiect aprobat de Deputații din Comisia de muncă, statul nu va mai impozita întreaga sumă din cont.

Ce prevede mai exact noul proiect

Pensia privată obligatorie și pensia facultativă se impozitează cumulat, conform prevederilor stabilite de Codul Fiscal pentru veniturile din pensii. Impozitul se calculează prin adunarea tuturor veniturile lunare din pensii private (obligatorie și facultativă), din care se reține 10%.

Parlamentarii au decis însă să nu se mai întâmple acest lucru. Astfel, procentul de 10% nu se mai aplică pentru suma totală, ci doar pentru câștigurile peste suma pe care oamenii o au în conturi, adică tot ceea ce înseamnă dobândă.

Proiectul de lege mai are însă de parcurs o distanță destul de mare prin Parlament până la o decizie finală. Ar trebui să meargă către Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților și mai apoi la vot în plenul Camerei Deputaților.

Procentul de creștere a pensiilor nu va fi mai mare de 11%

Pe de altă parte, în ceea ce privește majorarea pensiilor preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că a discutat în PNL acest aspect. Astfel, procentul cu care se pot majora pensiile trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare la buget, menţionând că, în acest moment, limita de creştere este de aproximativ 11%.

„Am discutat şi în PNL, procentul cu care putem creşte pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a precizat Ciucă.

El a spus că au venit propuneri din mai multe direcţii, de la mai mulţi oameni.

„Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea şi să venim cu acele propuneri care într-adevăr sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a menţionat premierul.

Propunere de scutire de taxe pentru anumite pensii

Cei din PNL au venit inclusiv cu propunerea de scutire de taxe a pensiilor care ating pragul de 3.000 lei, a mai precizat premierul, adăugând că acest lucru „nu s-a întâmplat, pentru că produce efecte în lanţ şi practic se aplică pe tot sistemul de pensii”.

„Nu am finalizat acest proces pentru că, în continuare, la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concrete pe cifre, discutăm pe cifre concrete, ca să nu vorbim de tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc aşteptări şi amăgire ulterior că nu se pot realiza”, a mai spus Ciucă.