Proiect. Se cere creșterea contribuției la Pilonul II de pensii

Senatorul USR Cristi Berea a depus la Senat un proiect de lege care propune creșterea progresivă a pensiei la Pilonul II până la 10%. Potrivit calculelor prezentate de senatorul USR, un ritm de acumulare de 10% la Pilonul II de pensii ar asigura contribuabilului un venit decent la momentul retragerii din activitate.

Conform comunicatului de presă al USR, acest pilon de pensii are ca obiectiv oferirea unui beneficiu suplimentar foștilor angajați, în completarea pensiei de stat. Inițiativa USR propune o creștere graduală a cotei de contribuție la Pilonul II, cu 1% în fiecare an începând cu data de 1 ianuarie, până la atingerea procentului de 10%. Această abordare urmărește să faciliteze o tranziție adecvată și sustenabilă, evitând un șoc economic și integrând în mod natural Pilonul II în schema de pensii națională.

„Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent. În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, a explicat Cristi Berea, potrivit sursei citate.

Fondul este de 10 ori mai puțin dezvoltat decât cele din țările europene

Senatorul USR Cristi Berea remarcă că, în cazul în care sumele adunate prin intermediul Pilonului II de pensii ar fi fost păstrate „sub saltea” sau în conturi bancare, valoarea lor ar fi fost semnificativ mai mică.

Activele nete gestionate de fondurile private de pensii din Pilonul II în România reprezintă în prezent doar 6,8% din PIB-ul estimat pentru anul 2023, în comparație cu o medie de aproximativ 67% din PIB în statele membre OCDE (conform statisticilor din 2021, cele mai recente disponibile).

Acest lucru înseamnă că sistemul Pilonului II din România este de zece ori mai puțin dezvoltat decât sistemele similare din statele membre OCDE. Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanța ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât și sustenabile, indică sursa citată.

Proiectul de lege este înregistrat în procedură normală la Senat, care este primul organ sesizat, iar decizionala este Camera Deputaților.