Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a oferit joi detalii despre noul soft ce urmează să fie folosit pentru evaluarea dosarelor de pensie din sistemul public.

Milioane de dosare de pensii, evaluate mult mai uşor cu noul soft

Acest soft a fost testat la Casa Judeţeană de Pensii Tulcea, unde ministrul a efectuat joi o vizită. Programul urmează să fie prezentat, începând de săptămâna viitoare, tuturor caselor teritoriale de pensii.

“Am testat astăzi, la Casa Județeană de Pensii Tulcea, noul soft care va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public. De săptămâna viitoare, vom prezenta acest soft tuturor caselor teritoriale de pensii, care vor evalua astfel:

  • 250 000 de dosare ale agricultorilor, care sunt în format letric (dosar cu șină);
  • 1 300 000 de dosare într-un format mai ușor de accesat;
  • 3 400 000 de dosare într-un format intermediar care va fi modernizat”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Persoanele vulnerabile şi modul în care acestea pot primi ajutor din partea statului

Ministrul Muncii mai precizează că, în cadrul vizitei efectuale la Tulcea, a vorbit cu inspectorii sociali și cu reprezentanții AJOFM despre situația persoanelor vulnerabile. Acestea pot fi îndreptate către programe de tipul “a doua şansă”, explică Raluca Turcan.

“La AJPIS Tulcea, am discutat cu inspectorii sociali și cu reprezentanții AJOFM despre situația persoanelor vulnerabile identificate în cadrul campaniei pe care o avem în derulare, dar și despre modul în care se realizează consilierea celor care pot intra pe piața muncii. Astfel, persoanele cu o educație sub nivelul a opt clase sunt îndreptate către programe de tipul ”a doua șansă”, iar cele care pot avea acces la calificare sunt îndrumate să acceseze cursuri în acord cu cererea de pe piața locală a muncii.

Până în momentul de față, la nivel național au primit repartiții de angajare 10% dintre persoanele consiliate, adică 3000 din totalul de aproximativ 30 000.

Sperăm ca la finalul acestei campanii, în cadrul căreia vom evalua 170 000 de titulari de ajutor social și 413 000 beneficiari reali, să creștem rata de ocupare și integrarea acestor persoane pe piața muncii”, a mai precizat Raluca Turcan în mesajul postat joi seara pe pagina sa de socializare.