Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) trebuie „să rupă pisica“. În decembrie, fie va rămâne la decizia de a amâna cu un an reducerea tarifelor de interconectare cu Orange şi Vodafone, fie va reveni, iar noile tarife vor intra în vigoare cu 1 ianuarie. În oricare din cazuri, o parte sau alta va fi nemulţumită. Care ar fi soluţia?

Mărul discordiei dintre ANRC şi cei doi operatori desemnaţi ca având putere semnificativă pe piaţa telefoniei mobile, pe de o parte, şi aceeaşi Autoritate şi restul pieţei, de cealaltă parte, se află tot în curtea ANRC, încă din 2002. Atunci, atât fostul ministru al tehnologiei informaţiei, Dan Nica, cât şi Ion Smeeianu, preşedintele de atunci al ANRC, se băteau cu pumnul în piept că avem cea mai avansată legislaţie în materie de comunicaţii din Europa. Modelul de fundamentare a tarifelor de interconectare pe baza costurilor operatorilor, aplicat la noi din 2003, urma să intre în vigoare în mai multe pieţe importante din Europa de abia în acest an.

Dar, pumnul în piept cu care foştii reprezentanţi ai autorităţilor în materie de comuniaţii se băteau în piept s-a transformat în palma după ceafă dată de Europa actualilor reprezentanţi ai aceloraşi autorităţi. Instituţiile de reglementare de pe principalele pieţe europene – Franţa, Germania, Spania sau Italia – au decis amânarea implementării modelului de calculare a tarifelor pe baza costurilor. Iar comisia de specialitate de la nivelul UE a recomandat acelaşi lucru şi pentru România. „Într-un fel, am fost mai catolici decât Papa“, admite Dan Georgescu, actualul preşedinte al ANRC.

Piaţa românească a sărit, efectiv, în aer. „O astfel de decizie ar avea un impact negativ asupra planurilor de investiţii cumulate de aproximativ un miliard euro, anunţate pentru următorii ani de cei trei operatori (peste 500 milioane euro – Romtelecom, 200 milioane euro pentru Telemobil şi peste jumătate din cele 450 milioane euro anunţate de Cosmote)“, se arată într-un comunicat comun al Romtelecom, Telemobil (Zapp) şi Cosmote. {i alţi operatori, RCS-RDS, şi UPC România şi-au exprimat nemulţumiri similare.

În replică, cei doi mari operatori mobili spun că, dimpotrivă, actuala legislaţie favorizează atât Romtelecom, cât şi Zapp sau Cosmote.

„Amânarea deciziei de scădere a tarifelor de interconectare pentru Orange şi Vodafone ne-ar provoaca pierderi directe de şase milioane de euro numai în 2007, iar aceasta este o situaţie pe care nu o vom accepta,“ spune James Hubley, director general Romtelecom.

La rândul său, Permario Di Pietro, directorul general al Zapp, spune că „menţinerea unor tarife de interconectare ridicate, care nu permit celorlalţi operatori să se dezvolte, este principalul motiv pentru care există la ora actuală un duopol Vodafone-Orange, situaţie nemaiîntâlnită nicăieri în Europa“.

Pentru Cosmote, situaţia este mai complicată. În Grecia, unde este desemnat de autoritatea de reglementare ca operator cu putere semnificativă, potrivit declaraţiilor oficiale care au însoţit publicarea rezultatelor financiare, veniturile sale au fost afectate de o decizie similară, de reducere a tarifelor de interconectare cu 17%. În România însă, unde deţine o cotă de piaţă de numai 4,3% şi are un venit mediu pe utilizator de 6,2 euro, faţă de 30 de euro în Grecia, situaţia se prezintă exact pe dos. „Estimăm că pierderile noastre din tarifele de interconectare sunt de circa un milion de euro, până acum“, afirmă Nikolaos Tsolas, directorul general al companiei.

„Abordarea celor trei operatori reprezintă un mod prin care aceştia încearca să îşi maximizeze profiturile, în dauna Orange Romania“, spune Richard Moat, directorul general al operatorului. „Romtelecom nu a transferat către clienţii săi beneficiul reducerii de costuri nici măcar atunci când au existat reduceri mari ale tarifelor de interconectare cu mobilii. Invocarea interesului utilizatorilor finali este făcută doar în scopul de a da o aparentă legitimitate demersurilor lor. În realitate, demersul acestora nu are nici o legătura cu utilizatorul final, Cosmote şi Zapp continuând să practice, inclusiv reciproc, tarife de interconectare mai mari decât cele ale Orange şi Vodafone“, mai spune Moat.

Pentru a putea desluşi „iţele“ afacerii, ar fi necesară o judecată mai în profunzime. Mai întâi, nici unul dintre cei trei operatori nu e nou-venit pe piaţă. Telemobil e aici dinaintea Connex sau Orange, iar Cosmote este, de fapt, fostul Cosmorom. Aşa cum sugerează oficialii Vodafone, faptul că cei doi operatori au luat un asemenea avans pe piaţă ar putea avea legătură directă şi cu nivelul investiţiilor efectuate, circa un miliard de euro pentru fiecare. „România va fi un spaţiu european şi nu există nici un motiv rezonabil de business pentru care tarifele din ţara noastră să fie la jumătate faţă de cele europene“, spun, pentru Capital, oficialii companiei.
Dar, nici faptul că iei o anumită decizie, pe baza căreia companiile îşi construiesc planurile de afaceri, după care revii asupra ei, nu poate fi acceptat.  

Argumentul suprem, clientul

8-103-26_richardmoat_rp.jpg

«Invocarea interesului utilizatorilor finali este făcută doar în scopul de a da o aparentă legitimitate demersurilor lor. În realitate, demersul acestora nu are nici o legătura cu utilizatorul final.»

Richard Moat, CEO, Orange România

Legături subtile

8-102-26_piermariodipietro_c.jpg

«Menţinerea unor tarife de interconectare ridicate, care nu permit celorlalţi operatori să se dezvolte, este principalul motiv pentru care există la ora actuală un duopol Vodafone-Orange, situaţie nemaiîntâlnită nicăieri .»

Piermario Di Pietro, CEO, Zapp