“Referitor la cetăţile dacice, vom asista la o premieră în istoria comisiei parlamentare comune UNESCO. Împreună cu toţi colegii parlamentari din comisia UNESCO am formulat amendamente şi am purtat discuţii atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi la Ministerul Culturii pentru ca situaţia dezastruoasă în care se află cetăţile dacice să poată să fie rezolvată. Mă refer aici la sume care pot fi alocate pentru realizarea PUZ în această zonă. (…) Sperăm ca în legea bugetului, care va fi adoptată săptămâna viitoare, cel puţin 1 milion de lei să fie alocaţi pentru realizarea PUZ la cetăţile dacice”, a spus Palăr, la Parlament. 

El a afirmat că cetăţile dacice se află în ruină. 

“De 20 de ani de când au fost incluse în patrimoniul UNESCO, cetăţile dacice sunt părăsite. Practic, au fost păcălite organismele internaţionale că într-adevăr cetăţile dacice sunt conservate. În realitate, asistăm la o ruină. Timp de 20 de ani s-au făcut doar raportări pe hârtie şi în realitate nu s-a făcut nimic”, a afirmat liberalul. 

El a mai spus că cetăţile dacice nu au un proprietar foarte clar şi a afirmat că doar cetatea Sarmizegetusa Regia se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. 

“Oricine şi-ar dori să finanţeze aceste obiective nu poate să o facă pentru că nu există un proprietar clar. Atât fondurile naţionale, cât şi cele europene nu pot fi folosite”, a arătat Palăr. 

Liberalul a precizat că după realizarea PUZ la cetăţile dacice ar trebui organizate dezbateri naţionale pentru stabilirea proprietarilor. 

Cu privire la Roşia Montană, Ionel Palăr a precizat că anul acesta România va trebui să raporteze paşii care s-au făcut în acest dosar. 

“Astăzi, din informaţiile noastre, nu s-a făcut absolut nimic pe acest subiect şi somăm Guvernul Dăncilă să răspundă organismelor internaţionale să nu riscăm încă o dată ca în iunie să fim din nou puşi la zid pentru că nu ne respectăm angajamentele internaţionale”, a spus Palăr.