Germania a cerut sâmbătă guvernului polonez să dea explicaţii cu privire la problema „vize contra bani pentru migranţi”. Acest subiect a provocat un scandal în politica poloneză.

Cancelarul Olaf Scholz marchează o intensificare a retoricii din partea puternicului vecin vestic al Poloniei. Acest lucru se petrece la doar câteva zile după ce surse au declarat că Germania l-a convocat pe ambasadorul polonez. Ministrul de interne Nancy Faeser a vorbit cu omologul său polonez pe această temă.

Guvernul Poloniei, implicat în scandalul vizelor

De la începutul acestei luni, guvernul polonez se confruntă cu acuzaţii din partea partidelor de opoziţie. Motivul ar fi legat de faptul că se face părtaş la un sistem prin care migranţii primeau vize pentru Polonia într-un ritm accelerat. Acestea erau date fără verificări adecvate, după ce plăteau intermediari, a arătat Reuters.

Persoanele sosite în Polonia ar putea trece cu uşurinţă în alte ţări ale Uniunii Europene, având în vedere că frontierele sunt deschise.

Germania vrea clarificarea subiectului

Guvernul polonez a scris comisarului pentru securitate al Uniunii Europene. Acesta a precizat că scandalul a fost un „subiect mediatic” exagerat. Acesta ar fi fost menit să-i discrediteze pe naţionaliştii aflaţi la guvernare într-o luptă dură pentru realegerile de luna viitoare.

„Scandalul vizelor, care are loc în Polonia, trebuie clarificat. Nu vreau ca oamenii din Polonia să fie pur şi simplu lăsaţi să treacă”, a declarat Olaf Scholz sâmbătă la un eveniment.

Măsuri de control al frontierei

Scholz a lăsat să se înţeleagă că Germania ar putea lua măsuri pentru a controla frontiera cu Polonia.

În ultimii ani, Germania s-a confruntat deja cu valuri de migranţi şi solicitanţi de azil din Siria şi Ucraina. Într-o scrisoare adresată ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut clarificări complete în legătură cu scandalul celor până la 350.000 de vize de lucru cumpărate pentru spaţiul UE-Schengen, a relatat săptămâna aceasta BILD.

În scrisoarea pusă la dispoziţia BILD, comisarul subliniază că atitudinea autorităţilor poloneze ar putea însemna „o încălcare a legislaţiei UE şi, în special, a Codului UE privind vizele”.