UPDATE:

Precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU. Până la urmă, voturile chiar au fost furate.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naționale  de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului,  a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.  De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut, transmite Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al TVR.

Știre inițială:

Scandal imens la finala Eurovisionul de sâmbătă seara, după ce s-au descoperit tentative de manipulare a votului. Mai mult, România ar putea fi implicată, însă informația nu a fost confirmată oficial.

Organizatorul concursului Eurovision 2022 a transmis duminică dimineața că a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularități, conform unei informări oficiale a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Totuși, comunicatul nu menționează explicit numele celor șase țări, însă publicația Escxtra, specializată în Eurovision, susține că e vorba despre juriul din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

Astfel, EBU, organizatorul Eurovision,  anunță în comunicatul emis încă de azi-noapte că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat ”anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale. Potrivit regulilor, fiecare din cele 40 de țări participante a furnizat în finală câte două seturi de note pentru cei 25 de finaliști: notele juriului și notele publicului. În timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe țări nu au fost anunțate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

Au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări

Prezentăm mai jos comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU):

„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, se arată în informarea oficială făcută de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Scandal imens la Eurovision! România, posibil să fie implicată în tentative de manipulare a votului. E Breaking News

Mihai Trăistariu, reacție dură după ce a văzut clasamentul

Cântărețul Mihai Trăistariu, care a obținut locul 4 la Eurovision în 2006, a analizat finala concursului desfășurată la Torino și câștigată de Ucraina.

„N-am fost niciodată mai impresionat de vreo finală Eurovision ca acum”, a scris artistul pe Facebook.

În același timp, se arată șocat și revoltat de voturile între România și Moldova.

„Dar cel mai straniu tot asta mi se pare – Moldova a cântat despre legătura Chișinău – București. Deci … despre frăția dintre Moldova și România !!! Iar noi le-am dat zero. Iar ei ne-au dat … zero. N-am văzut în viața mea așa ceva!”, a spus cântărețul.

Mihai Trăistariu obținut la Eurovision, în 2006, cel mai mare punctaj din istoria României: 172 de puncte, obținând locul 4, la Atena.

Ucraina a câștigat ediția Eurovision din 2022

Melodia reprezentanților din Ucraina a primit 631 de puncte în urma voturilor publicului și a câștigat concursul Eurovision din acest an. Kalush este un grup de rap ucrainean format în 2019, fondat de rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenchuk şi dansatorul Vlad Kurochka.

Sam Ryder, care a interpretat melodia „Space Man„ reprezentând Regatul Unit, a câștigat la votul juriului, dar s-a clasat în final pe locul 2, cu 283 de puncte, iar în total a avut 466 de puncte. Într-o luptă strânsă s-au aflat Spania (459 puncte) şi Suedia (438 puncte).

România s-a clasat pe locul 18, cu 65 de puncte. Germania a terminat la coada clasamentului, pe locul 25, primind doar 6 puncte de la votul publicului.