Premierul australian Scott Morrison a criticat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru susţinerea acordată redeschiderii pieţelor de animale vii în China, transmite dpa.

Acuzații grave la adresa OMS

Potrivit lui Morrison, este „de neînţeles” să se susţină funcţionarea acestor pieţe, cum este şi cea de unde se crede că a apărut noul coronavirus, din oraşul Wuhan din centrul Chinei.

„Această decizie mă lasă perplex”, a declarat premierul australian într-o emisiune matinală a postului TV Channel 9.

„Lumea trebuie protejată de potenţialele surse de epidemii cu aceste tipuri de viruşi. S-a întâmplat de prea multe ori”, a adăugat Morrison.

În pieţele de animale vii, sau pieţe „umede”, se vând în mod tradiţional animale vii, dar şi fructe şi legume, în aer liber.

Săptămâna trecută, OMS ar fi afirmat că este posibilă vânzarea sigură de produse alimentare în astfel de pieţe, cu condiţia să existe facilităţi adecvate, să se supună unor reglementări clare şi să se respecte practici de igienă corecte, menţionează dpa.

La începutul lui aprilie, China a început să relaxeze restricţiile adoptate împotriva epidemiei, iar piaţa umedă din Wuhan a fost redeschisă comerţului cu peşte, carne, fructe şi legume, conform Agerpres.