Medicul român care a devenit eroul anului in Belgia. Medicul român care a ars în spitalul din Piatra Neamț, în timp ce încerca să salveze din foc bolnavii de Covid-19 internați la secția de terapie intensivă a spitalului, are parte de o recunoaștere deosebită în țara în care a ajuns pentru a-i fi tratate rănile.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat azi la București că admiră devotamentul eroic al lucrătorilor din sănătate din România.

Medicul român care a devenit eroul anului in Belgia. Anunț făcut la Cotroceni

Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţii, a fost declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia, unde el se află acum sub tratament.

Anunțul a fost făcut de către un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, care este directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS.

Kulge a fost prezent, miercuri, la Palatul Cotroceni, unde a participat alături de președintele Klaus Iohannis la un eveniment orgnizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

”În ciuda faptului că această pandemie nu s-a terminat, România a reușit foarte bine să își dovedească capacitatea instituțională și solidaritatea comunității, și devotamentul eroic al lucrătorilor din sănătate din România.

A fost transferat la cea mai mare unitate medicală din Bruxelles

Sunt foarte bucuros că țara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, declarându-l eroul anului 2020. Am stat de vorbă personal cu domnul colonel care răspunde de spitalul acela din Belgia.” – a declarat directorul de la Organizația Mondială a Sănătății.

În luna martie a acestui an, medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de toamna trecută de la Spitalul Piatra Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţii, a fost transferat de la Queen Astrid Military Hospital din Bruxelles, unde se recupera din noiembrie 2020, la Saint-Luc Hospital, cea mai mare unitate medicală din capitala Belgiei, arată știrileprotv.ro.

În noiembrie 2020, la Spitalul Județean Piatra Neamț a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

Secția acestui spital nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.