Fiul preşedintelui grupului Samsung şi nepotul fondatorului său, Lee Jae-Yong, 48 de ani, a fost interogat de mai multe ori într-o afacere care a dus la destituirea preşedintelui sud-coreean Park Geun-Hye. Procurorii îl acuză pe Lee Jae-Yong ca a oferit 43 miliarde de woni (35 milioane de euro) unei companii şi mai multor fundaţii înfiinţate de Choi Soon-sil, o veche prietenă a preşedintelui Park Geun-hye, în schimbul sprijinul fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două din filialele Samsung în 2015. 

Luna trecută, o solicitare privind emiterea unui prim mandat de arestare care îl viza pe Lee Jae-Yong a fost respinsă de un tribunal din Seul, estimând că probele nu sunt suficiente pentru a justifica arestarea. 

Anchetatorii susţin că în ultimele săptămâni au descoperit noi probe în acest dosar. "Am făcut o cerere pentru emiterea unui mandat de arestare împotriva lui Jay Y. Lee", au anunţat anchetatorii fără a oferi alte detalii. 

Lee Jae-Yong est de facto conducătorul Samsung după criza cardiacă suferită de tatăl său în 2014. Dacă Lee ar fi arestat aceasta ar fi o lovitură gravă dată Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie şi televizoare cu ecran plat, deoarece ar afecta luarea unor decizii strategice cu privire la investiţii şi achiziţii. În plus, acest scandal vine la scurt timp după ce Samsung a retras de pe piaţă telefoanele Galaxy Note 7 din cauza unor probleme la baterie. 

AGERPRES