Următoarele luni vor aduce câteva manevre disperate ale politicienilor menite să salveze sistemul fiscal, potrivit Saxo Bank, banca specializată în tranzacții și investiții online. În raportul saxo Bank pe ultimul trimestru al anului, se arată că acest lucru va duce, în cele din urmă, la Criza 2.0.

În lunile care s-au scurs, economia mondială a trecut de la rău la mai rău. Perspectivele de creștere economică s-au diminuat considerabil, iar guvernele și băncile centrale se străduiesc acum să salveze sistemul încă o dată. În Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeană de criza datoriilor s-au diminuat și ele, de vreme ce formațiunile politice aflate la putere sunt tot mai îngrijorate de agenda locală. Cu toate acestea, pentru prima dată în luni de zile, Saxo Bank este optimistă și crede că această Criză 2.0 poate aduce o confruntare reală între demonii crizei lumii Occidentale și practicile proaste și ar conduce la piețe libere în care alocarea capitalului s-ar face în funcție de cel mai mare profit marginal.

Ne aşteaptă o aterizare dură, dar pe un teren mai bun

“Eforturile politicienilor din țările dezvoltate de a salva economiile fără împrumuturi, stimulente și emisiuni monetare au eșuat din 2008 încoace, în sensul construirii unei reveniri sustenabile. Se pare că politicienii și băncile centrale nu prea au învățat mare lucru din greșelile trecutului. De fapt, se pare că vor să dubleze aceste eforturi, o situație pe care am numit-o Intervenție Maximă, situație care credem că va conduce la Criza 2.0”.

“Pe de altă parte, credem că va exista o confruntare reală între demonii datoriilor și practicile proaste, înlocuind rutina pe care am văzut-o de când a început criza financiară globală. Acum, mai mult ca oricând, ar fi timpul să ne gândim la sensul adevărat al cuvântului criză: un punct de cotitură, nu o perioadă extinsă de necazuri. Cu toate acestea, investitorii trebuie să-și fixeze centurile de siguranță pentru că ne așteaptă o cursă dură – una care ne va duce, sperăm, într-un loc mai bun, odată aterizați.”
 
Giganţii lumii îşi numără pierderile şi tipăresc bani, cei mici plătesc dobânzi mai mari

Deși economia mondială va înregistra o creștere economică robustă anul acesta, de 3,8%, cifra nu arată decât distanța dintre țările dezvoltate și cele emergente. În timp ce economiile dezvoltate, conduse de luptătorii grei (SUA și zona Euro), se chinuie să reducă pierderile, piețele emergente au crescut dobânzile odată cu presiunile inflaționiste crescânde și cererea internă semnificativă. Cererea internă în piețele emergente a rămas puternică și ar trebui să potențeze cererea slabă din economiile dezvoltate.

Saxo Bank se așteaptă ca “Operațiunea Twist” să fie următorul pas către noua emisiune monetară, cel mai probabil undeva în primul trimestru al lui 2012. De asemenea, Saxo Bank se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reintroducă, înainte de sfârșitul anului, o nouă dobândă fixă, lichidități pe termen lung pentru bănci, alimentând sistemul cu lichidătăți și forțând piețele actuale să mențină dobânzile sub dobânda de refinanțare de 1,5% – care și ea ar putea să scadă. Analiștii mențin apelul lor către o dobândă de referință fixă în Japonia pe 2011 și 2012, anticipând o posibilă nouă emisiune monetară niponă. În mod similar, Saxo Bank crede că o nouă emisiune monetară se va produce și în Marea Britanie până la Crăciun, iar dobânzile de referință nu vor crește până în 2013.