"Ieri, primul ministru grec a avut iniţiativa anunţării unui referendum. Această iniţiativă a surprins întreaga Europă", a spus şeful statului francez. "Franţa doreşte să reamintească faptul că planul adoptat joia trecută în unanimitate de cele 17 state membre ale zonei euro este singura cale posibilă pentru rezolvarea problemei datoriei Greciei", a adăugat el. ‘Să dăm cuvântul poporului este întotdeauna legitim dar solidaritatea statelor din zona euro nu poate fi pusă în practică fără ca fiecare să accepte eforturile necesare", a continuat liderul francez. "Din acest motiv, Franţa şi Germania au decis să solicite pentru mâine, înaintea deschiderii summitului G20, o reuniune cu ansamblul instituţiilor europene şi cu Fondul Monetar Internaţional pentru a examina împreună cu primul ministru grec condiţiile în care angajamentele asumate vor fi respectate", a concluzionat preşedintele Sarkozy.

Această întâlnire, prevăzută să se desfăşoare miercuri după-amiază la Cannes, a fost anunţată de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi de cancelarul german, Angela Merkel, în urma unei discuţii telefonice pe care cei doi au avut-o marţi. Ei s-au declarat "determinaţi" să pună în aplicare planul de salvare a Greciei şi au cerut adoptarea rapidă a unei ‘foi de parcurs’ pentru a asigura respectarea acestui plan.

Premierul grec, George Papandreu, a anunţat luni seara organizarea unui referendum asupra acordului european prin care a fost anulată o parte din datoria ţării şi care este criticat în Grecia întrucât se consideră că implică o renunţare la suveranitatea naţională.
Sursa: Agerpres