Când nu se fac nunți și botezuri

Planificarea unei nunți sau a unui botez este un proces important și atent. Alegerea datei potrivite trebuie să țină cont și de aspecte calendaristice și religioase. Conform calendarului ortodox, există anumite zile și perioade în care desfășurarea nunților și botezurilor este restricționată. Aceste restricții includ:

  1. Zilele de post: În timpul perioadelor de post, în mod tradițional, evenimentele festive precum nunțile și botezurile sunt evitate.
  2. Sărbători religioase: Cu excepția cazurilor speciale, nunțile și botezurile pot fi evitate în zilele în care se celebrează sărbători religioase importante.

Este recomandat să consultați calendarul bisericesc și să discutați cu preotul sau reprezentanții bisericii. Asta, pentru a vă asigura că alegerea datei este în concordanță cu tradițiile religioase. Aceasta va contribui la o desfășurare lină și binecuvântată a evenimentului dumneavoastră.

Datele la care nu se săvârșesc cununii și botezuri
1 și 2 februarie (Întâmpinarea Domnului);

12 iunie – 13 iunie (Înălțarea Domnului)

22 iunie – 24 iunie (Rusaliile)

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

13 și 14 septembrie (Înălțarea Sf. Cruci)

De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei (12 martie – 13 mai);

În perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (01 iulie – 28 iunie);

În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);

În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);

În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Zile libere în 2024

Românii se vor bucura de mai multe zile libere în 2024. Iar asta datorită unei legi promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Mai exact, zilele de 6 și 7 ianuarie au fost declarate sărbători legale de odihnă, după ce șeful statului a promulgat legea. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului, sau Boboteaza. A doua zi, pe 7 ianuarie, se celebrează Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Reprezentanții Patriarhiei Române au salutat decizia. Potrivit acestora, 95% din populația României nu va lucra în aceste două zile.

„Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului (6 ianuarie) se numără între cele mai importante sărbători religioase, alături de Învierea Domnului (sărbătoare cu dată schimbătoare), de Nașterea Domnului (25 decembrie), dar și de alte praznice numite, în practica și tradiția creștină ortodoxă, împărătești, datorită însemnătății lor în cadrul istoriei mântuirii.

Sărbătoarea Botezului Domnului este cinstită, la aceeași dată (6 ianuarie), și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, deci în total beneficiază de această sărbătoare legală în care nu se lucrează aproape 95% din populația României”, a transmis Patriarhia Română.