Poliţiştii şi reprezentanţii altor autorităţi au aplicat, în ultimele 24 de ore, 7.238 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.772.095 de lei, în urma acţiunilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Au fost efectuate 70.202 verificări cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse.

„Peste 6.700 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti de frontieră, cadre ISU, poliţişti locali, reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi ai autorităţilor publice locale, au desfăşurat 881 de acţiuni de verificare a modului în care se respectă măsurile de protecţie sanitară la nivel naţional”, informează un comunicat transmis luni de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), citat de Agerpres.

Poliţia recomandă oamenilor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

Conform reglementărilor în vigoare, în interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Ministrul de Interne vrea sancțiuni mai dure pentru agenții economici

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni că doreşte o lege pentru suspendarea activităţii agenţilor economici care au primit sancţiuni repetate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.

„O să solicit PNL să discute în coaliţie, foarte serios, ca în această săptămână, în agenda Parlamentului, să fie adus în dezbatere şi aprobat proiectul de lege care modifică OUG privind regimul sancţiunilor. Am văzut că sancţiunile nu sunt suficiente, din păcate. Îmi doresc ca legislaţia să fie modificată, mai exact Legea 55/2020, astfel încât după una-două-trei sancţiuni, instituţiile statului să poată suspenda activitatea agentului economic care nu respectă măsurile de protecţie sanitară”, a spus Bode la Digi24.

El a arătat că legea trebuie să fie foarte clară, să existe o prevedere prin care activitatea să fie suspendată pentru două săptămâni, iar dacă nu se ţine cont de această măsură, se poate vorbi de o infracţiune.

„Intenţionăm să venim cu o ordonanţă de urgenţă în acest sens”, a mai spus Bode.