Când vine vorba de Rio de Janeiro, primele lucruri cu care asociem acest loc sunt carnavalul cu braziliencele focoase, Maracana și celebrul Pele, Cristo Redentor – statuia lui Iisus de pe muntele Corcovado, una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Numai că Rio este mai mult decât atât. Metropola unde sărăcia trăiește într-un concubinaj fierbinte cu bogația, unde poți alerga în voie pe faimoasele Copacabana și Ipanema, atrage într-un singur sezon mai mulți turiști decât România într-un an. Mai adăugăm că Rio va fi gazdă pentru mari competiții sportive: Cupa Mondială de Fotbal în 2014 și Jocurile Olimpice în 2016, și iată cum orașul a devenit deja destinația pe care marile companii aeriene pariază pe segmentul long courrier, respectiv America Latină.

În acest context, al aprigei concurențe, turiștii nu pot avea decât de câștigat. Operatorii caută de pe acum să-și fidelizeze o clientelă cât mai numeroasă și practică deja tarife extrem de avantajoase, inexistente în urmă cu doi ani. Spre exemplu, de la finalul lunii octombrie, Lufthansa a decis să introducă un zbor direct de la Frankfurt la Rio de Janeiro, prețurile pornind de la 799 de euro pentru un bilet dus-întors, cu toate taxele incluse. De la 1 noiembrie și olandezii de la KLM zboară către Rio, tarifele promoționale pornind de la 879 de euro. Biletului de avion i se adaugă cazarea care, pentru două persoane, la un hotel de patru stele, situat pe plajă, costă 80-100 de euro cu mic dejun inclus, pe noapte.

Iz de lux printre favelas

De câteva zile, Rio de Janeiro se pregătește de vacanță. Începe sezonul estival, dar detaliile sunt departe de a fi finalizate. Se poate observa acest lucru încă de pe aeroport, pentru că brazilienii sunt prinși în ofsaid din cauza englezei stâlcite pe care încearcă să o vorbească. Din păcate pentru străini, „cariocas“ – așa sunt numiți localnicii – vorbesc doar portugheza și abia reușesc să se descurce în engleză. Doar în cartierul Leblon, cunoscut drept locul expaților, sunt șanse de a descoperi localnici cu care s-ar putea schimba câteva fraze într-o limbă străină. 

Din București până la Rio de Janeiro sunt 15 ore și jumătate cu avionul (cu escală la Frankfurt). Pentru cei care n-a zburat niciodată un drum atât de lung, poate fi îngrozitor, însă operatorii aerieni pun la dispoziția pasagerilor filme și programe tv, mâncare și băutură din belșug (unele companii, precum Lufthansa, au introdus și meniul de Crăciun), astfel încât traversarea Atlanticului pare mai „umană“. La aterizare ești fresh, că ai putea să spui povești despre „Dracula“, primul și singurul semn de recunoaștere cu care brazilienii îi întâmpină pe români. Pentru că drumul e lung, dar și pentru că trebuie să vizitați multe, o vacanță la Rio de Janeiro nu poate dura mai puțin o săptămână. Plus că temperaturile depășesc 25 de grade Celsius, iar faimoasele plaje Copacabana și Ipanema sunt o variantă numai bună pentru petrecerea timpului liber. 

Aproape întotdeauna, prima oprire este muntele Corcovado, unde se află celebra statuie a lui Isus. Ca să ajungi aproape de monument, există două variante: microbuzul sau trenulețul, ultima, extrem de spectaculoasă. Următoarea oprire pe harta unui turist este Pao de Acucar (muntele Pâine de Zahăr). În vârf se ajunge cu telecabina, iar brazilienii au făcut deja o tradiție din a organiza evenimente corporate pe platoul care oferă o priveliște superbă a golfului Guanabara și a muntelui Corcovado. Anul acesta, va fi organizată aici o fabuloasă petrecere de Revelion. 

Cu siguranță, turiștii trebuie să ocolească celebrele favelas, cunoscute pentru periculozitatea lor. Ghizii îi sfătuiesc pe vizitatori să nu se avânte solitari în acele zone, iar dacă dovedesc curaj sau inconștiență, li se recomandă să aibă la ei doar bacnote de 10 și 20 de euro.

Și dacă tot ați ajuns la Rio de Janeiro, petreceți-vă măcar o seară într-un club. Samba se învață rapid și merge perfect cu Caipirinha, cocktailul tradițional al brazilienilor.