În România, salariul mediu anual pe care îl poate primi un învățător este de 21.468 lei (5.063 euro), iar cel al unui profesor de liceu este de 23.353 lei (5.508 euro). Raportul Eurydice spune că unui profesor îi trebuie 40 de ani pentru a ajunge la nivelul maxim salarial de 36.216 lei (8.542 euro), corespunzător gimnaziului și liceului. Cele mai mare salarii anuale din învățământul românesc primesc directorii de școală și de liceu, respectiv 48.888 lei (11.530 euro). Doar profesorii bulgari sunt mai prost plătiți decât cei români, cu 4.271 euro pe an.
Având în vedere nivelurile salariale, cât şi sporurile, profesorii cel mai bine plătiţi din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg (88.315), Danemarca(61.804 de euro pe an) şi Austria (57.663 euro). Raportul mai notează că în prezent, în UE lucrează șase milioane de profesori și că salariile brute de bază pentru profesorii aflaţi în primii ani ai carierei sunt mai scăzute decât PIB-ul naţional pe cap de locuitor, cu excepţia Germaniei, Spaniei şi Portugaliei. Remuneraţia lor nu ajunge nici măcar să se dubleze pe parcursul vieţii active, cu excepţia câtorva state membre: Cipru, Portugalia şi România. Cu toate acestea, chiar şi în aceste ţări, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a ajunge la un asemenea nivel salarial. Potrivit raportului, în majoritatea țărilor UE, salariile profesorilor debutanți sunt neatractive.

Documentul mai arată că criza economică a avut un impact asupra salariilor profesorilor în doar  câteva ţări în 2010, precum Irlanda, Grecia, Spania, Letonia şi România. Pe parcursul aceleiaşi perioade, salariile profesorilor au crescut în Ţările de Jos şi Polonia. În multe ţări, măsurile de austeritate mai recente şi viitoare pot afecta salariile profesorilor şi cheltuielile cu educaţia în general. Documentul CE mai spune că numeroase guverne europene plasează sectorul educaţiei în centrul programelor lor de reformă.