Richard Tandy, claviaturistul trupei Electric Light Orchestra, a murit la vârsta de 76 de ani. El a fost cel care a conturat o mare parte din sound-ul formaţiei rock britanice, conform Ultimate Classic Rock.

Richard Tandy a murit la 76 de ani

Moartea sa a fost anunţată de liderul trupei, Jeff Lynne. El a scris pe reţelele de socializare că a pierdut „un prieten remarcabil”.

„A fost un muzician şi un prieten remarcabil şi voi preţui toată viaţa amintirile pe care le-am avut împreună”, a scris Jeff Lynne.

Cauza morţii nu a fost precizată.

Richard Tandy
Richard Tandy SURSĂ FOTO: X/Jeff Lynne

Tandy a fost mâna dreaptă a lui Lynne în studio

Născut în Birmingham în 1948, Tandy l-a întâlnit la şcoală pe viitorul său coleg de trupă ELO, Bev Bevan.

El a fost recrutat de Bevan pentru a cânta la clavecin pe single-ul „Blackberry Way” din 1968 al trupei Move, care a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie.

S-a alăturat Electric Light Orchestra în ’72

În 1972, Tandy s-a alăturat Electric Light Orchestra. Trupa se formase cu doi ani mai devreme ca un proiect secundar al trupei Move.

Împreună cu Lynne şi Bevan, Tandy a fost unul dintre cei trei membri de bază care au rămas în ELO până la destrămarea acesteia în 1986.

ELO a vândut peste 50 de milioane de discuri în întreaga lume

În anii în care ELO a înregistrat şi a efectuat turnee, au vândut peste 50 de milioane de discuri în întreaga lume.

Totodată, au avut 27 de melodii care au ajuns în Top 40 în topul single-urilor din Marea Britanie şi 15 în Top 20 în topul Billboard Hot 100 din SUA, deţinând încă recordul pentru cele mai multe hituri Hot 100 fără un loc 1.

Tandy a fost mâna dreaptă a lui Lynne în studio, ajutând la aranjarea corzilor şi oferind backing vocals, şi a cântat pe fiecare album ELO, cu excepţia lui „No Answer” din 1971.

Când Bevan a încercat să reformeze ELO în 1988, Tandy şi Lynne au refuzat să se alăture. Bevan avea să formeze trupa ELO Part II, cunoscută mai târziu doar sub numele de The Orchestra. Când Lynne a reformat trupa sub numele de Jeff Lynne’s ELO în 2014, Tandy s-a alăturat din nou.

Tandy şi Lynne au colaborat și la proiecte non-ELO, inclusiv la coloana sonoră „Electric Dreams”.

În 1985, Tandy a format Tandy Morgan Band cu muzicienii Dave Morgan şi Martin Smith, ambii care cântaseră live cu ELO.

A lansat și un album conceptual intitulat „Earthrise”. Regretatul artist a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2017 ca membru al ELO, alături de Lynne, Bevan şi Roy Wood, care a co-fondat grupul înainte de a pleca în 1972 pentru a forma Wizzard.