“Nokia 1020 are cel mai mare şi cel mai bun senzor pentru situaţii cu luminozitate scăzută disponibil pe un smartphone”, a declarat Stephen Elop, CEO Nokia.

Telefonul are un ecran de 4,5 inch, 1.280 x 768 pixeli, AMOLED PureMotion HD+ cu sticlă Gorilla Glass 3, un procesor dual-core Qualcomm, o memorie RAM de 2 GB şi un spaţiu de stocare de 32GB.

În ceea ce priveşte camera, lentilele sunt Carl Zeiss, există obturator manual, blitz cu xenon şi stabilizator de imagine. Din punct de vedere software, Nokia Lumia 1020 vine cu aplicaţia Nokia Pro Camera care permite ajustarea manuală a bitzului, focus, ISO, viteza obturatorului, expunerea şi alte asemenea funcţii disponbile pe un aparat de fotografiat.  Camera este capabilă să filmeze full HD 1080p, la 30 de cadre pe secundă şi include zoom 4X (6X în HD 720p). Prin noua funcţie numită Dual Capture, Nokia Lumia 1020 realizează simultan o imagine de înaltă rezoluţie, de 38 de megapixeli ce oferă multiple oportunităţi de editare şi o imagine de  5 megapixeli care poate fi partajată cu uşurinţă pe reţele de socializare cu Windows Phone 8.

Senzorul de 41 de megapixeli al Nokia Lumia 1020 se bazează pe tehnologie optică de vârf de la ZEISS cu şase lentile fizice şi stabilizare optică a imaginii, oferind imagini de o claritate excelentă, chiar şi în condiţii de lumină scăzută. De asemenea, terminalul filmează imagini clare cu sunet stereo chiar şi în timpul unor concerte zgomotoase, datorită tehnologiei Nokia Rich Recording, care procesează niveluri de presiune sonoră de şase ori mai înalte decât microfoanele convenţionale cu care sunt dotate smartphone-urile.

Nokia Lumia 1020 va fi disponibil peste Ocean din 26 iulie la AT&T un preţ de 300 de dolari, cu contract pe 2 ani. Nokia Lumia 1020 este planificat să ajungă în China şi pieţe cheie din Europa în acest trimestru. Nokia intenţionează să livreze o variantă exclusivă a dispozitivului cu Telefonica pe anumite pieţe din Europa şi America Latină. Nokia Lumia 1020 va fi disponibil în culorile galben, alb şi negru.

Lumia 1020 vine cu un aşa numit "camera grip" care permite utilizatorului să manevreze mai bine dispozitivul când face poze. Acest accesoriu, care măreşte totodată, durata de viaţă bateriei, se vinde separat şi va costa 80 de dolari.